Kaija Saariaho werd geboren in Finland (1952) en volgde eerst een kunstopleiding in Helsinki. Ze vond namelijk dat er al genoeg slechte muziek was en dat zij er niet nog wat bij moest doen. Na een jaar verliet ze wanhopig de school en besloot ze dat er voor haar alleen een leven met muziek bestond.
In 1976 begon ze haar studies aan het conservatorium in Helsinki bij Paavo Heininen. In 1980 en 1982 volgde ze seminaries in Darmstadt bij Brian Ferneyhough en studeerde ze in Freiburg bij Klaus Huber. Het jaar 1982 werd een belangrijk jaar voor Saariaho: tijdens haar werk aan het Parijse Ircam deed de computer zijn intrede in haar compositieproces. Later werkte ze ook in studio's te Helsinki, Stockholm, het GRM in Parijs en de Strobel stichting in Freiburg. Verschillende van Saariaho's werken werden reeds bekroond. Tegenwoordig woont Saariaho in Parijs.

Over de audio

'Lichtbogen' (gecreëerd in 1986) wordt tot de belangrijkste werken van Saariaho gerekend. In dit stuk slaagt de componiste er in om akoestische instrumenten als fluit, percussie, piano, harp, viool, altviool, cello en contrabas samen te brengen met elektronica in een geheel dat traag, maar gestaag evolueert, plooit en verandert.
Toen ze aan 'Lichtbogen' begon bezocht Saariaho Lapland, waar ze de pracht van het noorderlicht kon waarnemen, wat meteen de inspiratie voor het werk werd. De schitterende kleuren van het noorderlicht zijn ook terug te horen in 'Lichtbogen' door het gebruik van vooral hoge instrumenten. De lagere tonen en de live elektronica (het vervormen van het akoestische geluid) mengen zich in het licht van de hoogte en zorgen bij momenten voor een beklijvende dreiging die naar het einde toe alles overspoelt. De harmonie van het werk is gebaseerd op een computeranalyse van een cellogeluid.
In een constant proces van stilstand en beweging loodst Saariaho de luisteraar door een bijzonder gedetailleerd geluid, waarbij melodieën vervangen worden door bewegingen en waarbij de luisteraar zich kan verliezen in de kleinste veranderingen in het geluid. Enkele van deze fijngevoeligheden worden aangestipt bij In detail.

Meer over Kaija Saariaho


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.