De Franse pianist François-Frédéric Guy had al heel wat Beethoven op zijn palmares, maar nog geen opname van de sonates. Bij label Naïve liet hij zich wel reeds opmerken als uitstekende interpreet in de cellosonates (aan de zijde van Anne Gastinel) en de pianoconcerti (met het Orchestre Philharmonique de Radio France en dirigent Philippe Jordan), en zijn Liszt-debuut voor het fris ogende label Zig-Zag Territoires liet horen dat de pianist meer dan alleen Beethoven meester kon. Toch zijn de sonates werken buiten categorie, zeker als ze live worden uitgevoerd. Toch belooft deze pianist ze stuk voor stuk uit te voeren op een festival in Monte-Carlo, wat de komende jaren dus meer schitterende opnames moet opleveren die de integrale zullen vervolledigen.

Over de audio

De eerste verzameling Beethoven-sonates die Guy presenteert, is een evenwichtige selectie van gekend en minder gekend, voornamelijk vroeg materiaal. Alle sonates kwamen tot stand in een periode van amper zes jaar, maar toch is een enorme progressie in de stijl te horen. Het gaat François-Frédéric Guy er niet om deze contrasten uitvergroot naast elkaar te plaatsen, maar hij zoekt juist naar de stem van de componist die alle werken met elkaar verbindt, als een logisch continuüm. Tegelijk draagt elke sonate bij hem een eigen stempel, een eigen verhaal. Dit is mogelijk omdat Guy de sonates uitvoert op een moderne vleugel, waardoor de pianist tempi volledig naar zijn hand kan zetten. Deze ‘Pathétique’ is daardoor misschien minder een virtuoze krachttoer dan bij Brautigam en collega’s, maar de muziek blijft minstens even sterk spreken.

In het slotdeel van de ‘Pathétique’, Beethovens achtste sonate opus 13, is de linkerhand van groot belang. Guy kiest van bij het begin voor een zekere lichtheid in de rechterhand, terwijl de baslijn zich gevaarlijk en intens mag ontwikkelen. Het resultaat is een heel spannend deel, dat toegankelijk blijft door de doorzichtige rondovorm, en waarin Guy prachtig opbouwt naar de finale climax, voorafgegaan door een ludieke, bijna schertsende zachtheid. Schitterend!

Meer over Ludwig van Beethoven


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.