Marc Ribot is de sloper van stijlgrenzen en genremuren bij uitstek. Hij speelde samen met een waaier aan muzikanten, variërend van Elvis Costello en Tom Waits over John Zorn, Arto Lindsay en Vinicious Cantuaria tot Marianne Faithfull, David Sylvian, McCoy Tyner, Medeski Martin & Wood en The Black Keys: een kleine greep uit zijn muzikale partners die een hint geeft van hoe breed zijn muzikale taal is.
Ribot werd geboren in 1959 in Newark (New Jersey) en volgde les bij de klassieke, Haïtiaanse gitarist Frantz Casseus van wie hij later ook muziek zou opnemen. In 1978 verhuisde hij naar New York waar hij terecht kwam bij de Lounge Lizards en speelde met Wilson Pickett, Rufus Thomas en Chuck Berry, waarna hij zijn onwaarschijnlijk brede carrière alle mogelijke muzikale richtingen uitstuurde. Van Ribot verschenen meerdere cd's met eigen projecten op diverse labels, waaronder Zorns Tzadik en hij maakte ook deel uit van Masada Guitars. Marc Ribot schreef muziek voor films en dansvoorstellingen (o.a. Wim Vandekeybus) en hij was de gitarist waarvoor Stewart Wallace zijn gitaarconcert componeerde.
Met vijftig jaar op de teller denkt de muzikant Ribot nog niet aan muzikaal afbouwen of vernauwen. In 2009 tourt hij met twee bands: het rockgerichte Ceramic Dog en Spiritual Unity, een eerbetoon aan het Albert Ayler Trio, waarin ook bassist Henry Grimes te horen is.

Over de audio

'Midost' laat het trio van Ceramic Dog heel vrij en heel strak horen, waarbij bovendien opvalt hoe klankgevoelig het trio opereert. Als een echt blok weten de drie muzikanten elkaar telkens weer te vinden in riffs en noise. Bovendien geven de hoekige ritmes en de asymmetrische structuren het nummer een stevige dosis complexiteit mee, waarbij Ceramic Dog toch niet de mogelijkheid tot stevig rocken verliest.
Het stuk zet in met een vrije intro die opbouwt vanuit freewheelende drums. Na anderhalve minuut komen noisevlagen van bas en later ook gitaar de inleiding aandikken tot er plots een duidelijk lijn getrokken wordt. Hoe en waar, dat is te vinden bij In detail.

Meer over Marc Ribot's Ceramic Dog


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.