Het was in 1998 (ter herinnering: in volle nu-metal periode) dat het begrip "muzikale schoonheid" met het ontstaan van múm een nieuwe invulling kreeg. Het fragiele geluid van sprookjeselektronica, zachte akoestische instrumenten en bedeesde stemmen van deze IJslandse band blijft tot op vandaag voor veel muzikanten een lichtend voorbeeld. Wat bij anderen vaak gekunsteld of geknutseld overkomt, vloeit bij múm met een grote vanzelfsprekendheid in elkaar tot muziek die zelfs de grootste rationalist aan het dromen zet.
Het eerste wapenfeit op plaatterrein kwam er nog tijdens het eerste jaar met de split 10" die ze deelden met het experimentele vrouwenkwartet Spunk. Een jaar later verscheen het album waarmee de bal echt aan het rollen ging: 'Yesterday Was Dramatic – Today Is OK' (TMT, in 2005 heruitgebracht op Morr). Drie jaar en een remixproject later kwam de band terecht bij FatCat voor 'Finally We Are No-One' en begon het touren dat de groep naar alle kanten van de aarde stuurde. De voorlopig laatste cd 'Summer Make Good' verscheen in 2004, eveneens bij FatCat.
Wie de muziek van múm ooit mocht ervaren zal er niet van opkijken dat de groep de stap zette richting filmmuziek. Opmerkelijk daarbij is echter dat dit gebeurde voor Eisensteins klassieker 'Pantserkruiser Potemkin', niet meteen een prent die vraagt om muziek vol sprankelende kleuren en zwevende melodietjes. Evenzeer tegen de stroom van de cliché's in werkte múm voor het Holland Festival van 2005 samen met het Nederlands Kamerorkest voor een performance rond werken van de avant-garde componist Iannis Xenakis.
In december 2006 verscheen de sessie die múm in 2002 opnam voor de BBC-legende John Peel. Een nieuw album wordt aangekondigd voor mei 2007, met de band in een nieuwe bezetting. Oprichters Gunnar Örn Tynes and Örvar Þóreyjarson Smárason blijven de ruggengraat en weten zich gesterkt door Ólöf Arnalds (viool, altviool, gitaar en zang), Eiríkur Orri Olafsson (trompet en klavieren), Hildur Gudnadottir (cello en zang), Mr. Silla (zang) en de Fin Samuli Kosminen (percussie).

Over de audio

'Moon Pulls' zal te horen zijn op het voor de lente van 2007 aangekondigde album van múm, maar is gedurende vier weken reeds exclusief te beluisteren op Kwadratuur.be.

Meer over múm


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.