De Amerikaanse zangeres Nina Nastasia werd geboren en groeide op in Hollywood. Na haar verhuis naar New York begon Nastasia in de vroege jaren '90 aan een carrière als singer-songwriter die officieel vastgelegd werd met het album 'Dogs'. De plaat werd opgenomen in 1999 en verscheen een jaar later op het kleine label Socialist Records. Dit bedrijfje was niet voorzien op de vraag naar het schijfje en eind 2000 waren alle exemplaren verkocht (overwegend op concerten) en opnieuw persen bleek niet haalbaar. Even opvallend was de naam die – naast die van Nastasia – verbonden zal blijven met het album en met Nastasia's volgende platen: Steve Albini. Deze gerenommeerde producer van onder andere The Pixies, Nirvana en PJ Harvey stak zijn bewondering voor de zangeres niet onder stoelen of banken en ook BBC-legende John Peel werd snel fan.
In april 2002 liet Nina Nastasia een volgende plaat, 'The Blackened Air', op haar publiek los via het label Touch and Go. Dit zou ook de thuishaven worden van haar derde album, 'Rags to Ruin' (2003), en de heruitgave van 'Dogs' in 2004. Voor 'On Leaving' uit 2006, haar voorlopig laatste wapenfeit, werkte Nastasia weer samen met Albini en verruilde ze Touch and Go voor het Britse Fatcat-label.

Over de audio

Voor grote virtuositeit moet een muziekliefhebber niet aankloppen bij Nina Nastasia. Bij deze Amerikaanse zangeres ligt de klemtoon immers op de songs en daarop is 'Bird of Cuzco' geen uitzondering op. Naast Nastasia's gave stem zijn alleen een getokkelde gitaar te horen en een piano die in eenvoudig aangeslagen akkoorden de tweede strofe komt versterken. Deze instrumentale bescheidenheid geeft alle ruimte aan de klare harmonieën en de eenvoudige, maar catchy melodielijn die 'Bird of Cuzco' rijk is: een kleine schatkamer waarvan de waarde niet in objectieve bedragen of getallen uit te drukken is, maar die in alle eenvoud quasi verblindend straalt voor ieder die het wil horen.

Meer over Nina Nastasia


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.