Ensemble is het eenmansproject van de in Montreal verblijvende Olivier Alary. Met akoestische gitaar, bas, piano en elektronica legt hij een lekkere, warme basis, waarop hij met drummer Adam Pierce (Mice Parade, múm), de strijkers van de Babelsberg Film Orchestra en gastvocalisten Lou Barlow (Sebadoh, Dinosaur Jr.), Mileece en Chan Marshall (Cat Power) zwevend zijn gang gaat.

Door de bedeesde klankkleur, de klare harmonieën en de beheerste zanglijnen flirt Alary op 'Ensemble' meer dan eens met de kitsch. Beelden van "modernistisch" jaren '70 design, meubilair en behang lijken vrij spel te krijgen, maar keer op keer weet Alary het wat gemakkelijke droombeeld te doorprikken en zijn muziek meer te laten zijn dan het zoveelste schijfje auditief behang.

Alary kiest er namelijk voor om het lounge-element van zijn muziek te beschadigen door kleine elektronische geluidjes van clicks & cuts of gekraak. Zo geeft hij de strijkers in 'One Kind Two Minds' – met de zang van Lou Barlow – niet de kans om door de kleine muur van gekraak te breken, terwijl hij in 'Summerstorm' de hulp van snerpende saxen inroept wanneer het totaalgeluid wat grootser wordt.

Wanneer Alary met een wat zwoele beat en de stem van Mileece voor een haast tropische sfeer kiest in 'All We Leave Behind' weet hij te voorkomen dat het nummer verwatert tot een geneuzelde bossanova. Daarvoor doet de meanderende, nooit expliciet richting zoekende melodielijn te veel denken aan het werk van Arto Lindsay: ontegensprekelijk aangenaam en warm, maar niet volgens de zuiderse cliché's.

Naast de vijf songs staan er op 'Ensemble' ook enkele interludes die variëren van uiterst abstract (het louter spelen met lange tonen van 'Still') tot heel concreet: het razen van de wind of een fijne motregen. Door hun zachte dynamiek zorgen deze tussenstukken niet voor al te grote breuken in het geheel van de cd, hoewel ze ook niet onontbeerlijk zijn om de plaat gaande te houden.

'Ensemble' is geen album dat grote sporen zal nalaten bij de luisteraar en sommige tracks hadden gerust wat korter gemogen, maar gelukkig wordt de muziek er daarom niet minder mooi op. Vooral dromerige zielen zullen zich in deze cd zeker kunnen vinden, al moeten ze ook weten dat ze het op 'Ensemble' niet zomaar cadeau krijgen. Maar net dit geeft het schijfje dat ietsje extra.

Meer over Ensemble


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.