Liz Hysen was als dochter van twee dove ouders genetisch voorbestemd om een leven in stilte te leiden. De natuur besliste echter anders. Hoewel haar opvoeding deels in gebarentaal was, werd de Canadese een bijzonder muzikaal kind. Het duurde dan ook niet lang voor de singer-songwriter een aantal muzikanten rond zich verzamelde en de drijvende kracht werd achter Picastro – de groepsnaam is een samentrekking van de schilder Picasso en de cartoonfiguur Astroboy. 'Red Your Blues', hun debuutplaat, kwam aanvankelijk enkel uit in de Verenigde Staten, maar maakte daar zodanig veel furore (de plaat is momenteel zelfs uitverkocht op het undergroundlabel Pehr) dat een Europese release niet kon uitblijven. 'Winter Notes', het openingsnummer haalde zelfs de soundtrack van de Amerikaanse prestigieuze reeks '24'. Ook mochten ze toeren met onder meer Godspeed You! Black Emperor, Smog en Elliot Smith, niet van de minste groepen in de indiescène. Het is dan ook niet overdreven om van een opmerkelijk debuut te spreken.

Over de audio

"I think instruments should be played based on the sounds the instruments make. You have to listen to them and see what you can do, not rely on effects.", aldus Hysen. Picastro maakt dan ook vooral gebruik van akoestische klanken. De weinige distortion die ze dan toch gebruiken, liggen eerder in de achtergrond. De hoofdbrok bestaat uit akoestische gitaren, drum en cello, waarbij vooral voor deze laatste een belangrijke rol is weggelegd. Met lage, dreigende noten bepaalt deze strijker grotendeels de sfeer van de nummers.
Picastro kan bezwaarlijk een typische singer-songwriterband genoemd worden. Vooral op 'Fifth Wall' is het duidelijk dat hun groepsgeluid minstens even essentieel is als Hysens stem of gitaarspel. 'Red Your Blues' houdt het midden tussen het intieme van de singer-songwriter Cat Power en het experimentele van Sonic Youth, waarvan ze in sommige nummers bijna een akoestische versie lijken. Epigonen zijn het echter zeker niet. Wel één van de opvallendste debutanten van het laatste jaar.

Meer over Picastro


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.