Riccardo Nova werd geboren in Milaan in 1960 en studeerde aanvankelijk fluit en compositie in zijn geboortestad, meerbepaald aan het Verdi Conservatorium en later ook bij Franco Donatoni aan de Civica Scuola di Musica. In 1989 studeerde hij af aan de Accademia Chigiana de Sienne. Zijn belangstelling voor Indische muziek resulteerde in studies in Bangalore (Karnataka) bij M.T. Raja Kesari.
Nova's werken waren te horen op festivals als Ars Musica (Brussel), Wien Modern, Présence (Franse Radio), Archipel (Genève) en het Tokyo New Music Festival en werden uitgevoerd door ensembles als Itinéraire, 2e2m, het Nederlands Blazers Ensemble, het Capricorn Ensemble, het Xenakis Ensemble en het Ensemble Recherche.
Sinds 1993 verblijft Nova geregeld in Zuid-India, waar hij samenwerkt met traditionele percussionisten.

Over de audio

'Thirteen' van Riccardo Nova bestaat in verschillende gedaanten. In de versie die hier te horen is wordt het orkest van de RAI versterkt door het elektronicaduo Pan Sonic en een "techno band" met o.a. gitarist Tom Pauwels (Ictus).
In dit werk (gebaseerd op een Zuid-Indiase ritmische formule) lijkt het bij momenten alsof de componist processen in gang zet die hij zelf niet meer beheerst. Vanuit krakende elektronica gaat hij spelen met drone-achtige of golvende geluiden, statische klankvelden en (voornamelijk) dalende lijnen die echter nooit echt de vorm van een echte melodie aannemen. Hierdoor wordt de klank van het orkest behandeld als ging het om abstracte elektronica.
Keer op keer vertrekt Nova vanuit een rustige, overzichtelijke situatie, waarna het geluid ontspoort: het begint te klonteren en hier en daar flitsen geluiden voorbij die de luisteraar zonder richtinggevoel achterlaten. Het eindresultaat klinkt dan ook als een muzikale trip die – ondanks het schijnbare verlies van controle – toch buitengewoon esthetisch blijft. De muziek is veel meer dan effect en klinkt opvallend homogeen, ook in de breuklijnen die het werk radicaal opsplitsen.

Meer over Riccardo Nova


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.