Het Noorse trio Splashgirl neemt haar tijd: de snelle muzikale hap is aan de deze klassieke piano-bas-drum formatie niet besteed. Met overwegend trage tempi en niet zelden een zachte dynamiek, verwachten de in Oslo wonende muzikanten heel wat concentratie en engagement van de luisteraar. Sinds de oprichting van de groep in 2004 brachten Andreas Stensland Løwe (piano en elektronica), Jo Berger Myhre (contrabas) en Andreas Lønmo Knudsrød (drums) vier cd’s uit. De eerste, ‘Doors. Keys.’ verscheen in 2007 op het label AIM. Voor alle andere albums vond het trio onderdak bij Hubro, waar ‘Arbor’, ‘Pressure’ (2011) en eerder dit jaar ‘Field Day Rituals’ verschenen. Voor deze laatste release werkte het drietal samen met producer Randall Dunn (Sunn O))), Earth). Doorheen de jaren speelde Splashgirl samen met muzikanten als Sidsel Endresen, Jan Bang en Eyvind Kang. Met de landgenoten van Huntsville nam Splashgril ook een split-lp op.

Over de audio

Splashgirl-bassist Jo Berger Myhre over deze live-versie van ‘Concerning This Square’:

Voor deze live-opname van ‘Concerning This Square’ (gemaakt op 2 september 2010 tijdens het Punkt Festival in Kristiansand) zijn we begonnen met een improvisatie die uitgeeft op het eigenlijke stuk. Die improvisatie was ook terug te horen in onze installatie die het publiek kon horen in de hal, voor ze de zaal binnenkwamen. Eigenlijk waren we dus al aan het spelen toen het publiek de zaal betrad.

Rond 5:40 is de overgang naar de compositie ‘Concerning This Square’ te horen met een ritmische feedback loop die overgaat in een vast ritme en vanaf 7:56 valt de piano binnen. Van dan af bewaart het stuk de structuur van de studioversie, maar met meer vrijheid voor bas en drums die ook meer op de voorgrond komen.

Deze live-opname is een goed voorbeeld van hoe we ons gecomponeerd (en opgenomen) materiaal benaderen. We houden ons aan de kern van het stuk, maar laten ook vrijheid om spontaan te kunnen reageren en creëren op het moment zelf, met ruimte voor nieuwe ideeën wanneer die opkomen.

Meer over Splashgirl


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.