aRTET is een afstudeerproject met een staartje. Nadat oprichter en gitarist François Delporte met deze groep in 2005 zijn conservatoriumdiploma behaalde, zette het kwartet de muzikale activiteiten verder. Het duurde niet lang vooraleer de buitenwereld kennis maakte met aRTET. In 2006 al won de groep de wedstrijd Jong Jazztalent Gent, wat hen een tournee met Jazzlab Series opleverde en bovendien ook een plaats op de affiche van het Blue Note Records Festival in 2007. Na deze vliegende start werd het wat stiller rond aRTET, hoewel de Belgische jazzpodia hen steeds met open armen bleven verwelkomen. Met 'Watts Up' zet de groep een geslaagde volgende stap in de vorm van eerste album.

'Watts Up' haalt zijn kracht vooral uit de frisse composities (allen geschreven door Delporte) en een hecht groepsgeluid. Het samenspel van gitaar en saxofoon blijkt in de thema's meer dan eens een troef. Het meestal erg cleane spel van Delporte vindt steeds een tegenstem in de rauwe, geraspte toon van saxofonist Callens die in bevlogen momenten wat aan Chris Potter doet denken. Het voortstuwende werk van zowel contrabassist Ben Ramos als de alerte Lionel Beuvens op drums, zorgt bovendien voor een aanstekelijke drive in het merendeel van de nummers. Dat is onder meer het geval in 'Thin Ice' en in de jazzfunk van 'The Rope', waar de ritmesectie met de prijzen gaat lopen. Solistisch is het vooral tenorsaxofonist Tom Callens die zich onderscheidt met enkele doorleefde bijdragen op 'Watts Up' (in duel met Beuvens, die ook een pluim verdient) en 'The Rope'. Hij weet zich niet alleen op een soepele manier door de composities te bewegen, maar kan ook onverwachts uithalen met een indrukwekkende schreeuw of scherp gekrijs.

Het kwartet krijgt op twee nummers de hulp van pianist Kris Defoort. In 'You Said?' stuwt hij de muziek meteen naar een hoger niveau. De piano diept het groepsgeluid opvallend verder uit zodat er plots een pak meer te beleven valt. Een pompende baslijn en een kurkdroge groove van Lionel Beuvens (die hier duidelijk veel naar Jim Black geluisterd heeft) leggen het fundament voor een boeiende interactie van piano en tenorsaxofoon die geleidelijk op gang komt. Na een tijd komt ook Delporte zijn zegje doen en lijkt de groep hier helemaal open te bloeien. Maar spijtig genoeg wordt er te snel afgebouwd en klokt dit nummer al af vlak na de vier minuten.

aRTET bewijst met 'Watts Up' dat het wel wat in zijn mars heeft. Het is een goed op elkaar ingespeelde groep die door François Delporte bovendien wordt gevoed met vernuftige composities. Dit eerste album is een stap in de goede richting maar het potentieel van de groep lijkt hier nog niet ten volle te worden benut.

Meer over aRTET


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.