Hoewel 'Ver Tanzt?' de eerste cd van de Black Ox Orkestar is, kan de band bezwaarlijk een nieuweling op het Constellation label genoemd worden. Het basiskwartet waaruit de groep bestaat zal met twee leden van Silver Mt. Zion en iemand van Sackville zijn weg wel kennen in de kantoren van het label. Ook muzikaal zit het geluid van de Black Ox Orkestar duidelijk verankerd in bekende werelden. Vooral Joods klezmer en de Balkantraditie drukken hun stempel op deze cd gevuld met eigen composities en traditionals. De typisch Joodse melodische en harmonische wendingen leggen over elk nummer een weemoedige sluier. Dit element is ook terug te vinden in de wat ruwe, nasale stem van Scott Levine Gilmore en de Yiddishe taal, rijk aan keel- en huigklanken. Dit omringd door viool, mandoline, contrabas, gitaar en een enkele maal cembalo en accordeon wordt het traditionele prentje volledig. De band laveert tussen trage, balladeachtige stukken, snelle volksdansen en beklijvende klachten.
Toch wil de Black Ox Orkestar duidelijk ook een stapje verder gaan. De aanwezigheid van de basklarinet en een oude piano die een ruimtelijke droomwereld creëert bezorgen de songs soms een minder traditioneel. Wanneer de violen in 'Papir Iz Dokh Vays' niet helemaal doorstrijken, ontstaat een spookachtig drone-effect. 'Fishelakh In Vaser'valt dan weer haast als free-klezmer te omschrijven met het typische stemgeluid dat op een ritmisch vrije (vrij geïmproviseerde?) ondergrond drijft. Met of zonder deze wat avant-gardistische trekjes blijft de muziek steeds mooi en bij momenten beklijvend, op het ongemakkelijke af. In de titeltrack wordt bijvoorbeeld met een geleidelijke opbouw van het arrangement gewerkt. Op zich is dit niet zo buitengewoon, maar de drive die er onderzit is ronduit beklemmend. De evolutie gaat naar een climax waarbij een prachtig, noisy maar mysterieus aandoend geluid de kroon op het werk zet en aantoont hoe secuur de groep met klank omgaat. Het beruchte geluid situeert zich namelijk ergens tussen experimenteel vioolspel en uitgebalanceerde gitaardistortion. In 'Toyte Goyes in Shineln' kan het met heel wat minder en is het de schrijdende ritmiek en de musicalachtige (Les Misérables?) melodie die het werk opknappen en de luisteraar bij de keel grijpen en tegen de muur drukken.
'Ver Tanzt?' is een mooie en vaak ontroerende cd die voor liefhebbers van traditionele klezmer en voor fans van het Constellation label aardig wat zal kunnen betekenen. Muzikaal werd het onderste echter niet uit de kan gehaald en mogelijk was dit ook niet de bedoeling van de Black Ox Orkestar. Het traditionele primeert hier op het experiment. De muziek wordt er gelukkig niet minder fraai om en die gedurfdere zijpaden en combinaties liggen nog altijd open voor de toekomst natuurlijk.

Meer over Black Ox Orkestar


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.