Dat Aden Evens en Ian Ilavnsky niet dezelfde achtergrond hebben, is nog zacht uitgedrukt. Al hebben ze elkaar leren kennen op de McGill Universiteit in 1990, slechts voor één van hen was het academische zijn natuurlijke biotoop.
Aden studeerde af aan Harvard met diploma's voor filosofie en wiskunde, was enige jaren programmeur in Boston en verhuisde toen naar Montreal, waar hij aan McGill een doctoraatsscriptie over Deleuze schreef. Als docent filosofie, literatuur en geluidstheorie was hij reeds verbonden aan McGill en andere instituten. Zijn eerste boek 'Sound Ideas' verschijnt in 2005.
Voor Ilavsky liggen de kaarten anders. Voor hem geen academische carrière, wel bagels bakken en post-punk spelen. In 1996 vervoegde hij de folk-punkband Sackville en een jaar later stond hij mee aan de wieg van het label Constellation. Hij is als technicus te horen op cd's van Fly Pan Am en als muzikant bij Hangedup en Frankie Sparo. In 2001 werd hij lid van de band Silver Mt. Zion.

Over de audio

'Golem' illustreert hoe het duo Re: op zich niet muzikale geluiden kan samenvoegen tot een bijzonder muzikaal geheel. Enerzijds is van meet af aan te horen hoe er met ritme gespeeld wordt, anderzijds laat 'Golem' zien hoe voorzichtig, maar tegelijkertijd doeltreffend de opbouw bij Re: gebeurt. Het slepende geluid waarmee de track in gang gezet wordt, fungeert als een ritmisch basispatroon waarop totaal verschillende lagen gestapeld worden: van constant aangehouden tonen tot druk krakende geluiden. Zo ontstaat een ritmisch weefsel waarvan de verschillende delen ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar in praktijk wonderwel samen passen.
Ook de opbouw van deze track is exemplarisch. Vanuit een uiterst abstract begin wordt de spanning opgedreven met soms uiterst agressieve klanken, die echter voorzichtig genoeg geïntroduceerd worden om een echte opbouw te garanderen. Na enige tijd maalt de track zo door dat de muziek wel een perpetuum mobile lijkt. Wanneer de track dan op het einde op een traditionele afbouw afstevent beslissen Aden Evens en Ian Ilasky daar in laatste instantie toch anders over...

Meer over Re:


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.