Toen de jonge Carl Maria von Weber in 1811 in Beieren aankwam in de hoop een vaste betrekking te krijgen bij het hoforkest in München, werd hij benaderd door meerdere muzikanten uit het orkest om concerti voor hen te schrijven. De klarinettist Heinrich Bärmann kon Weber zo charmeren met zijn klarinetspel dat die maar liefst twee concerti, een korter concertino, een kwintet voor klarinet en strijkkwartet, een 'Grand Duo' en een variatiereeks voor klarinet en piano componeerde in minder dan vijf jaar tijd. Deze dubbel-cd bundelt deze zes werken, in opnames uit 1982 en 1985, met de Engelse klarinettiste Janet Hilton en het City of Birmingham Symphony Orchestra onder leiding van de Est Neeme Järvi.

Järvi zorgt voor een wat zware, niet van dramatiek gespeende uitvoering. Vanaf de eerste noten van het concertino waarmee de cd opent, valt de warme, maar enigszins wollige klank van zijn orkest op. Maar gezien de ouderdom van de opnames valt de klank van het orkest bijzonder goed mee. Kleine onnauwkeurigheden zoals loopjes in de houtblazers waar al wel eens een nootje wil ontbreken of kopers en pauken die niet altijd even gelijk met de strijkers zijn kunnen eigenlijk ook door de vingers gezien worden, want Järvi slaagt erin zijn uitvoeringen, vooral dan van het tweede concerto, in Es groot, enthousiast te laten klinken en het orkest begeleidt de soliste met smaak.

Klarinettiste Janet Hilton bezit een mooie piano dynamiek en een vlotte hoogte maar slaagt er toch niet volledig in te charmeren. Haar compleet vlakke toon maakt dat zelfs de stilste en meest intieme passages, zoals het tweede deel uit het eerste concerto, een beetje afstandelijk overkomen. Haar klank is weliswaar erg zuiver en mooi afgerond, maar maakt zelden kleur, wat deze twee cd's al snel toch een beetje vervelend maakt om naar te luisteren. Bovendien is ze ritmisch niet altijd even precies en klinken de virtuoze arpeggio's en loopjes soms een beetje moeizaam. Dit neemt veel weg van het plezier dat je in deze muziek zou kunnen hebben, want Webers klarinetmuziek is in de eerste plaats een gelegenheid voor de solist om zijn oogverblindende virtuositeit ten toon te spreiden. Gelukkig houdt pianist Kieth Swallow zijn pianospel erg ritmisch en energiek, wat in de hoekdelen van het 'Grand Duo Concertant' en de variaties op een thema uit 'Silvana' voor wat welkome spanning en karakter zorgt. Maar zelfs dat kan de variatiereeks, een genre waar men bij uitstek verschillende kleuren kan scheppen, niet beletten snel wat vlak te doen klinken.

Voor wie graag Webers concerti samen op twee cd's heeft is dit geen slechte aankoop. Echter, deze uitgave heeft teveel zwaktes en is ook muzikaal niet uitermate interessant, zodat een beluistering van deze twee platen al snel langdradig dreigt te worden.

Meer over Carl Maria von Weber


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.