Finntroll is al jaar en dag hofleverancier van met folk doorspekte metal. Dat niet alleen, maar deze jongens hebben tot dusver nog geen enkele keer een slechte plaat uitgebracht. Toegegeven, de meer black metal gerichte aanpak van het debuut 'Midnattens Widunder' heeft soms iets te ruim plaats gemaakt voor meer dansbare riedels, maar aan de kern van het verhaal werd nooit getornd. Met 'Nifelvind' gingen ze zelfs terug naar de meer gemene en scherpe klank van vroeger, en die tendens is gebleven op 'Blodsvept'.

Vanaf dag een hebben de jongens van Finntroll veel ruimte gelaten voor het gebruik van traditionele muziek, die vooral dankzij de keyboardpartijen en bepaalde gitaarmelodieën een plaats kreeg. Dat is nog steeds zo, maar veelal zijn de ritmestukken bijtender en harder, waarna vervolgens een licht vrolijk deuntje even kan overnemen. Sommige mensen noemen dat kermismuziek, maar die missen het punt: ondanks de ogenschijnlijk vrolijke natuur van het geheel is en blijft Finntroll een groep die met scherp schiet en de verhaaltjes die ze vertellen, gaan veeleer over de donkere kant van de mythologie in plaats van liedjes over slemppartijen.

Finntroll zou Finntroll niet zijn als ze niet opnieuw een paar instant hits zouden hebben, en dat is op 'Blodsvept' niet anders. Zo doet het openende titelnummer een beetje denken aan 'Solsagan', met eenzelfde gemene sfeer en een fiks tempo, heeft 'Mordminnen' een bijzonder aanstekelijke toetsenpartij met hoge eeuwigheidswaarde en is afsluiter 'Midvinterdraken' episch in elke zin van het woord dankzij de breed uitwaaierende gitaarpartijen. Het aardigste is opnieuw dat hoewel elk nummer duidelijk de stempel van deze band draagt, geen enkele song hier een doorslagje is van een ander en dat is nu net de sterkte van Finntroll.

Met 'Blodsvept' rijgen de heren opnieuw een uiterst genietbaar en afwisselend album aan de ondertussen imposante discografie. Vrolijk en grimmig tegelijk, weet Finntroll opnieuw de duisternis een gezicht met puntoren te geven en ligt het niveau bijzonder hoog. Dikke aanrader!

Meer over Finntroll


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.