Driewerf hoera, want de Finse trollen zijn weer in het land! Destijds begonnen als een uit de hand gelopen grap, combineerden de heren hun liefde voor metal met dat van traditionele Finse volksmuziek, en het recept voor succes was geboren. Waren 'Midnattens Widunder' en 'Jaktens Tid' nogal sterk op black metal gebaseerd, dan kregen de heren zeker dankzij 'Nattföd' erkenning bij het grote publiek en werd de muziek steeds vrolijker. Tot 'Ur Jordens Djup', dat naar Finntroll-normen een bijzonder duister album was. Op 'Nifelvind' combineren de heren het beste van hun kunnen, en dat leidt zo maar eventjes tot een werkelijk prachtig album.

Opener 'Solsagan' speelt reeds geruime tijd op YouTube en is een behoorlijk herkenbare song: de rauwe metal wordt doorspekt met heerlijk vrolijke keyboarddeuntjes en sterke schreeuwzang van frontman Vreth. De 'lai lai lai-s' van het refrein blijven ontegensprekelijk hangen en het is een nummer dat uitnodigt om te dansen. De polkabeats en de invloeden van de humppamuziek zijn bijzonder duidelijk. Maar Finntroll durft ook risico's nemen: 'Ett Norrskensdad' is ingetogener en heeft zelfs invloeden van popmuziek. Dat betekent niet als zouden de heren plots eitjes geworden zijn, maar het nummer ligt heel makkelijk in het gehoor en laat modernere tinten horen die wonderwel geïntegreerd worden in het geheel. Een bijzonder hard aan te raden nummer is dan weer 'Galgasang': Vreth zingt verbazingwekkend helder en hij wordt spaarzaam begeleid door akoestische gitaren en wat lichte keyboardhints. Meteen daarna wordt die droom aan flarden geslagen door 'Mot Skuggornas Varld', dat begint met een ongelofelijk bruut pompende, aan industrial en death metal refererende gitaarpartij. Qua bot haknummer kan dit laatste tellen. Afsluiter 'Drap' is een waar epos en een heuse exploratie doorheen alles waar Finntroll goed in is, met heerlijk cheesy keyboardeffecten, die echter zo wonderwel passen in het geheel.

Het leek behoorlijk moeilijk om een album als 'Nattföd' te overtreffen, maar Finntroll is daar zonder meer in geslaagd. De culminatie van alle plezier, spelvernuft en songschrijversschap maken 'Nifelvind' hun beste plaat tot op heden.

Meer over Finntroll


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.