Het is ondertussen een vijftal jaar geleden dat 'Live Premonition' – het vorige live-album van Firewind – verscheen, dus de tijd was rijp voor een nieuwe registratie. Dubbel tijd zelfs, aangezien zanger Apollo Papathanasio naar andere oorden vertrekt. Maar voor het zover is, is hier Firewind nog eens op zijn best aan de beurt, met een erg uitgebreide en afwisselende set die smaakt naar meer en vooral laat horen waarom de groep live op zijn best is.

De band rond meestergitarist Gus G. is niet over een nacht ijs gegaan in het samenstellen van deze playlist. Zo duikt de groep zowat elk era van de discografie in en dat heeft tot gevolg dat elke fan wel een nummer van zijn of haar favoriete plaat kan horen. Firewind staat garant voor melodieuze metal met ballen en afwisseling en hier komen de heren net dat tikkeltje ruiger over dan op plaat, waar ze sowieso iets gelikter klinken. Dat rauwere karakter gaat hen echter zeer goed af. Zo zijn de ritmegitaren een stuk potiger dan gewoonlijk en mag Apollo voluit gaan met zijn heerlijke stem.

De toetsen van Bob Katsionis zijn deze keer wel een tikkeltje meer naar de achtergrond gezet dan voorheen, waaruit lijkt te volgen dat Firewind steeds meer en meer de kaart van gitaarband kiest en niet louter het vakje 'melodieuze metal met keyboards' wil aanhangen. Daardoor verliest het geheel misschien wat aan subtiliteit, maar de talrijke flitsende en vloeiende solo's van Gus G. lossen dat euvel meteen op. Met maar liefst zeventien songs is het album trouwens rijkelijk gevuld en het pleit in het voordeel van de band dat ze zelfs een dergelijk uitgebreide setlist kunnen laten voorbijvliegen zonder dat er ook maar een enkel moment de aandacht verslapt.

'Apotheosis' is een heerlijk live-album van een groep die op een podium op zijn best is. Nog een extra voordeel is dat de setlist toch wel verschilt van de vorige live-registratie, waardoor de fans dit kleinood zonder probleem in huis kunnen halen. Voor de niet-ingewijden is 'Apotheosis' een mooie kennismaking die hopelijk tot meer interesse leidt.

Meer over Firewind


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.