Er zijn van die bands die het live altijd een pak beter doen dan op plaat. Zo is er bijvoorbeeld Firewind, het heavy metalcombo gecentreerd rond het Griekse gitaarwonder Gus G. Hoewel de albums zeker en vast niet slecht zijn, komen ze geregeld niet verder dan het predicaat 'aardig'. Maar wat een verschil is dat met de laaiende liveshows, die steevast uitdraaien op een ronduit succulent riff-festijn en met een sfeer waar veel groepen een puntje aan kunnen zuigen. Dat blijkt eens te meer uit deze geweldige liveregistratie.

Eigenlijk valt er an sich weinig opzienbarends te melden: de band speelt duidelijk melodieuze heavy metal, compleet met keyboards en gierende soli. Maar toch blijft Firewind een buitenbeentje, vooral in hun eigenschap om ieder optreden in een knetterend feest te herleiden. Dat is hier nauwelijks anders. De muzikanten die hier spelen zijn stuk voor stuk klassebakken. Gus G. soleert alsof zijn leven ervan af hangt, maar het is geregeld de toetsenist/ritmegitarist die de show steelt, vooral wanneer hij met zijn ene hand de gitaar beroert en met zijn andere de toetsen. Zeer indrukwekkend! Hoewel de nadruk ligt op hun laatste album 'The Premonition' mogen ook de oudere schijven geregeld de revue passeren. Drummer Mark Cross houdt er de vaart stevig in en zanger Apollo Papathanasio is zonder twijfel een van de betere metalzangers van dit moment. Hoe hij zonder ook maar enig probleem uithaalt en vrolijk varieert tussen zijn stevigere strot en het zachtere werk verdient een pluim. Het tempo mag al eens zakken, maar de melodie wordt nooit uit het oog verloren. Live valt trouwens op hoe catchy de meeste nummers van deze band wel zijn, iets wat niet altijd blijkt uit de studioalbums, maar dat is slechts een voetnoot.

Mooie liveregistratie van een zeer sterke liveband, eentje die zeker mag gezien worden als ze nog eens in de buurt passeren. Perfect voer voor fans van melodieuze heavy metal die niet oubollig klinkt.

Meer over Firewind


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.