Het Griekse gitaarwonder Gus G. is van zeer vele markten thuis, zolang het maar metal is. Hij dook op in de traditionele metalband Mystic Prophecy, maar verkaste niet mee naar Duitsland. Hij verzorgde de smaakvolle solo's in het Gothenburgcombo Nightrage, maar bleef lekker in Griekenland terwijl bandleider Marios Iliopoulos vertrok naar Scandinaviƫ. Maar gelukkig heeft de man nog zijn eigen band Firewind, waar hij de laatste jaren al zijn aandacht aan wijdt. Toegegeven, de traditionele heavy metal die de man maakt is niet van een wereldschokkend niveau, maar het spelplezier is hoorbaar en dat geeft deze band toch een streepje voor.

Uiteraard staat alles gecentreerd rond het gitaarwerk van Gus, zoals het hoort. Niet alleen toont hij zich een potig riffmaster, zoals te horen valt aan de betonnen gitaarmuur van onder meer 'Into The Fire' of 'The Silent Code', maar weet hij ook steevast te verbazen met uiterst smaakvolle soli, die nooit Yngwie Malmsteenaspiraties laten opduiken. Met andere woorden, in de beheersing toont zich de meester en Gus speelt nooit een noot te veel. Maar er is een reden waarom dit album veel beter in de smaak valt dan de voorgaande en dat is de nieuwe zanger: Apollo Papathanasio. Niet alleen klopt hij met gemak zijn voorgangers maar bovendien voegt de man nog wat extra's toe aan het geheel. Zijn timbre is smaakvol, niet bovenmatig rauw maar met de juiste dosis heesheid en hij is niet te beroerd om zijn hele scala aan stemkleur te gebruiken. Wie bijvoorbeeld 'Mercenary Man' eens legt naast 'Circle of Life' zal horen dat hij behoorlijk sterk uit de hoek kan komen in verschillende registers. Of de cover 'Maniac' (van de film 'Flashdance') geslaagd is, valt te betwijfelen, maar in ieder geval stoort het nummer niet bepaald. En er is uiteraard ook nog altijd zoiets als een skiptoets.

Firewind heeft alweer een degelijk album afgeleverd dat liefhebbers van de almachtige riff en smaakvolle soli moet weten bekoren. Dat er niets nieuws onder de zon in, is in dit geval dan ook eerder een aanbeveling dan een tekort.

Meer over Firewind


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.