Fransecso Pasquale Ricci was een in zijn tijd geëerde maar ondertussen grotendeels vergeten Italiaans componist uit de eerste helft van de achttiende eeuw. Hoewel hij zijn jeugd in Italië doorbracht en toetrad tot de orde der franciscanen, bracht hij het grootste deel van zijn leven door in Noordwest Europa. De volgende zes symfonieën werden dan ook in Amsterdam uitgebracht, want Ricci was veertien jaar lang een regelmatige en graag gezien gast in Den Haag.

De vroeg achttiende-eeuwse symfonie was een genre van ontspanningsmuziek bij uitstek, bedoeld om avonden in de verscheidene Europese hoven op de luisteren. Ricci, die zijn vak als hofcomponist eg goed verstond, produceerde dan ook relatief korte, pretentieloze werkjes, die charmeren omwille van hun eenvoudige melodieën en gebrek aan gecompliceerde harmonische of contrapuntische wendingen.

Een robuuste uitvoering, daar stond dirigent Jan Willem de Vriend al vroeger voor bekend, onder meer met zijn Combattimento Consort Amsterdam en dat is op deze cd eigenlijk niet zo verschillend. Een paar hobo's en hoorns zijn prominent aanwezig en krijgen af en toe een solopassage of twee die heel krachtig en enthousiast kan klinken.

Zoals de luisteraar mag verwachten worden Ricci's 'presto's of 'vivace's of dergelijke aanduidingen voldoende snel gespeeld om deze zes sinfonia's een toonbeeld van virtuositeit te maken. In de afwisseling tussen een plekken met een dunnere textuur en 'tutti' passages valt het enthousiasme van de muzikanten goed op, vooral in de snelle delen. In de trage middendelen van elke sinfonia verliest de Vriend nooit uit het oog dat dit ontspanningsmuziek is en blijft. Op die manier kiest hij zijn tempi redelijk vlot, zodat er in geen enkele van deze zes werkjes donkere wolken, in de vorm van langere mineur-passages bijvoorbeeld, voorkomen. Zelfs het 'Largo Sostenuto' uit de vierde sinfonia blijft heel soepel en melodieus klinken.

Francesco Riccis muziek mag dan misschien niet zo inventief klinken als Haydns vroege symfonieën, klassieke muziekliefhebbers zullen deze knappe uitvoering en wereldpremière opname zeker verwelkomen in hun bibliotheek.

Meer over Francesco Pasquale Ricci


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.