Jörgen van Rijen, solo trombonist van het Koninklijk Concertgebouworkest maakte in korte tijd een grote naam voor zichzelf, atypisch, voor vele koperblazers, zowel op moderne als op historische instrumenten. Deze cd is een eerbetoon aan het relatief kleine maar boeiende repertoire dat voor trombone of, zoals de naam van haar historische tegenhanger gaat 'Sackbutt' of Sackeboute' in de zeventiende- en achttiende eeuw geschreven werd. Het Amsterdamse Combattimento Consort begeleidt van Rijen in drie concerti voor trombone en orkest (van Leopold Mozart, Albrechtsberger en Wagenseil) en in enkele sonatas voor trombone, strijkers en continuo uit het zeventiende- en achttiende-eeuwse repertoire.

De lichtere sackbutt stelt van Rijen in staat om de snelle loopjes en figuraties waar al deze componisten een voorliefde voor lijken te hebben, moeiteloos en soepel uit te voeren. Trillers klinken even vlotjes als op hoorn of trompet. Zoals uit de concerti van Albrechtsberger of Wagenseil blijkt, haalt hij quasi zonder enige moeite het allerhoogste register van zijn instrument aan. Bovendien houdt hij een gezonde lyriek op trage passages aan, en speelt hij heel stijlbewust: zonder noten op te blazen, met een natuurlijk gevoel voor frasering en zonder storende vibrato, wat zijn sackbutt heel rank en gepolijst doet klinken. In de meer kleinschalige werkjes van Schmelzer of Marini mengt hij erg goed met orgel of fagot.

Bijzonder indrukwekkend, niet alleen van de solist maar ook van de andere muzikanten, is Antonio Bertalis 'Sonata a 3', een driestemmige fantasie voor viool, trombone en continuo. Met haar vurige, opzwepende vioollijnen en dubbelgrepen getuigt dit werkje evenzeer van de kwaliteit van het Combattimento Consort als van van Rijens eigen virtuositeit. Jan Willem de Vriends flair als eerste violist evenaart die van van Rijen en houdt deze muziek energiek en actief, op het zenuwachtige af. Elk van de vroeg-barokke of laat-renaissance stukjes op deze plaat krijgt zo een frisse, ritmische interpretatie mee die deze muziek doet leven, als worden grote stukken eruit ter plekke geïmproviseerd.

Van Rijen is de gedroomde ambassadeur voor zijn instrument en houdt met deze cd dan ook een warm pleidooi voor dit vergeten repertoire. Zijn soepele toon, vlotte beheersing van zelfs het hoogste register en de moeiteloze manier waarmee hij schijnbaar onmogelijke loopjes uitvoert zijn ronduit verbluffend.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.