Het Duitse Freedom Call is een van die groepen die in het kielzog van Helloween zich vooral bezig hield met het produceren van wat genoegzaam 'happy metal' wordt genoemd: een variant van traditionele heavy metal met de focus op een goed gevoel en een flinke nadruk op makkelijk meezingbare songs en vlot huppelende melodieën. Ondertussen bestaat de band alweer vijftien jaar en dat maakte het tijd voor een verzamelaar. Niets spectaculairs nieuw te vinden, maar voor mensen die nog nooit van Freedom Call gehoord hebben, is dit allicht een leuke kennismaking.

De voornaamste reden waarom deze groep nooit echt sterk in de spotlights heeft gestaan, is omdat ze altijd en overal iets te kort schoten om groepen als het eerder vernoemde Helloween of Gamma Ray van de troon te stoten. Freedom Call is nooit een slechte groep geweest, maar de nummers bleven zelden genoeg hangen om daadwerkelijk impact te hebben. De ingrediënten zijn nochtans typerend: voornamelijk snelle drums, snedige en snelle riffs waarover flink wat solo's gedrapeerd worden, een resem vrolijke keyboarddeuntjes en een zanger die aan de hoge kant zingt met een licht nasaal en Duits accent.

Met achttien songs is de carrière van deze groep goed vertegenwoordigd en het valt ook wel op dat deze jongens doorheen de jaren net iets beter geworden zijn in hun werk. Vooral de latere songs zitten iets gestructureerder en met meer overgave in elkaar. Grootste struikelblok vormt nog altijd de zang, die balanceert tussen ronduit ondermaats en enerverend tot acceptabel maar niet geweldig. Mensen die geen problemen hebben met dat vrij hoge gekweel zullen hier niet om malen, maar het blijft het vermelden waard.

Om de fans over de streep te trekken, heeft Freedom Call een tweede schijfje toegevoegd met alternatieve versies van eigen songs. Een leuk ideetje, maar de nieuwe versies (en vooral fout humoristisch bedoelde varianten) dragen weinig tot niets bij tot het geheel en zijn enkel als hebbeding niet direct een bonus.

'Ages of Light' is een aardige kennismaking met de band Freedom Call, dus wat dat betreft is de missie meer dan geslaagd. Alleen jammer dat de groep nog steeds achterop hinkt wat betreft goede songs in elkaar steken.

Meer over Freedom Call


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.