Duitsland blijft een uiterst geschikte voedingsbodem voor de snellere heavy metalbands die meestal qua originaliteit niet al te hoog scoren maar des te meer houden van spelplezier. Het is ondertussen bijzonder moeilijk om de tel bij te houden wat er van dit soort materiaal allemaal verschijnt. Gelukkig zijn er bands die de moeite waard zijn om even onder de loep te nemen en Freedom Call is er zo eentje. zo'n band.
Freedom Call telt één 'bekend' lid in de gelederen en dat is drummer Dan Zimmermann, die sommigen misschien kennen van Gamma Ray. Het is misschien bizar, maar zijn werk bij Freedom Call verschilt niet wezenlijk van wat hij bij Gamma Ray doet. Nou ja, zolang de kwaliteit er niet onder lijdt is er geen mens die zich daaraan stoort. Freedom Call bedient zich met graagte van snelle tempo's waar de aandacht opgeëist wordt door de snelle drumroffels van Zimmermann en het gitaarwerk, dat op zijn zachtst gezegd indrukwekkend is. De talloze riffs en licks worden stevig door de luidsprekers gejaagd en de solo's en melodielijnen zijn soms duizelingwekkend. Dat de band techniek in de vingers heeft zitten, is dan ook een understatement van jewelste. De nummers lijden er gelukkig niet onder en zoals bij Gamma Ray of Helloween (eigenlijk zijn de drie bands nauw verwant door leden en ex-leden) spat het plezier eraf. Dit is het soort muziek waar de term "happy metal" voor werd verzonnen en bij elke toon op de plaat valt het op dat dit inderdaad muziek is waar een mens vrolijk van wordt. De zang is, zoals meestal bij dergelijke bands, aan de hoge kant, maar het hoort bij deze muziek als chocopasta bij boterhammen. Het is alleen vreemd dat, hoewel dit een live-plaat is, nergens het live-gevoel echt duidelijk wordt. Het publiek is enkel kort te horen tussen nummers in en de uitvoering van Freedom Call is zo smetteloos dat dit evengoed een studioplaat had kunnen zijn.
Hoewel het live-gevoel dus wat op de achtergrond zit, bestaat er geen twijfel dat dit een ideale kennismaking is met Freedom Call. Het geluid zit snor, de nummers zijn aangenaam om te horen en deze dubbelaar is verkrijgbaar voor de prijs van één cd. Er komt bijzonder veel uit in het genre van de traditionelere heavy metal, maar als het van dezelfde kwaliteit is als deze van Freedom Call dan is het moeilijk om zich een buil te vallen.

Meer over Freedom Call


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.