Het Duitse Freedom Call is een van die groepen waarbij eenieder weet wat te verwachten of te verachten. Dat de groep nog steeds grossiert in welhaast ridicuul vrolijke powermetal van de typische stempel is alvast een zekerheid en dat is – natuurlijk – op 'Beyond' niet anders. De liefhebbers krijgen maar liefst veertien vrolijke metalsongs geserveerd die niet-fans opnieuw goedlachs de kast zullen opjagen.

Dat Freedom Call destijds het oor goed te luisteren heeft gelegd bij groepen als Helloween of in mindere mate Blind Guardian moge opvallen. De veelal snelle (misschien is gewoon uptempo een betere omschrijving) songs staan bol van fluks voortrennende gitaarpartijen (de vaste galopperende patronen) compleet met zwierige melodietjes en solo's. Opnieuw zijn het de wel erg luchtige melodieën die alle aandacht naar zich toe trekken. Het is niet toevallig dat kinderen vaak Freedom Call zo aangenaam vinden, want de aanpak leent zich evenzeer als kinderliedjes tot meezingen en eventueel dansen.

Toegegeven, metalmuziek dient niet constant deprimerend of oerend hard te gaan en in dat opzicht vervult Freedom Call zeker en vast een nobel doel. Het album luistert prettig weg (of toch meestal) en kan een brede grijns op het aangezicht toveren. Toch zijn er weer die verdraaide minpunten die de groep gewoon vertikt om aan te pakken. Zo zijn de frutselmelodieën vaak te veel bij elkaar geplakt en is het soms zo zoetsappig en melig dat het niet meer leuk is. De zang is na al die jaren misschien een stuk toonvaster geworden, maar de ijle klank en vooral de nasaliteit van het geheel komen soms over als krassende nagels op een schoolbord.

'Beyond' is een blauwdrukschijf van vrolijke metalband Freedom Call. Liefhebbers gaan hier ten zeerste van smullen, tegenstanders krijgen er de zenuwen van. Zoekers van intrigerende muziek zijn hier niet aan het juiste adres, want het geheel blijft wel erg op de oppervlakte.

Meer over Freedom Call


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.