Het is soms moeilijk om de bomen te zien door het op zich erg omvangrijke free jazz-bos. Sommige namen klinken echter meer dan andere en zowel saxofonist (en klarinettist) Frode Gjerstad als drummer Paal Nilssen-Love zijn kerels die al een stevige reputatie vergaard hebben in het wereldje. Ook op 'Reknes', waarin ze even duivels klinken als in vele andere contexten, laten ze zich van hun meest ongeremde kant zien. Op cornet vervoegt Bobby Bradford het duo en bassist Ingebrigt Häker Flaten vervolledigt het kwartet tot een hechte band die er fors op los musiceert.

Gespreid over vier lange nummers vliegen de vier mannen er dus om en bij het uur stevig in. De plaat werd live opgenomen op het internationaal Molde-Jazzfestival in 2008 en die interactie met het publiek (hoewel niet expliciet waarneembaar) is voor de muzikanten vaak van groot belang. De set zit dan ook bijzonder strak en binnen het uur maakt het kwartet eigenlijk de volledige jazztraditie "met de grond gelijk", hoewel ze uiteraard veel uit die traditie putten tijdens het musiceren.

De vraag is dan of 'Reknes' meer of minder interessant is dan ander werk binnen de cataloog van het Scandinavische label Circulasione Totale. Dat label heeft Frode Gjerstad aan het hoofd en laat dus talloze albums het leven zien waarop de man zelf meespeelt. De vraag of 'Reknes' het kopen waard is, laat zich zodoende zeer moeilijk beantwoorden, omdat het label haast uitsluitend met projecten als deze op de proppen komt. 'Reknes' klinkt goed, maar is geen nieuwe wind in de free jazz-wereld - voor zover er nog een nieuwe wind kan waaien uiteraard. Het is free jazz zoals uitstekende free jazz klinkt: provocerend en compromisloos. Min, noch meer.

Het publiek dat met 'Reknes' erg ingenomen zal zijn, blijft dus beperkt tot schare trouwe fans van het genre. Extra poëtisch, krachtig of lyrisch is deze muziek niet, dus kan een free jazz-exploratie misschien net zo goed ergens anders beginnen...

Meer over Frode Gjerstad, Paal Nilssen-Love, Bobby Bradford, Ingebrigt Häker Flaten


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.