Het is altijd vol verwachting uitkijken naar een nieuwe schijf van High on Fire, de band rond Matt Pike. Niet alleen weet dit trio telkenmale een brok onvervalst rauw metaal neer te poten, het is ook ronduit inspirerend om te zien met hoeveel plezier de heren hun mastodonten van songs op de wereld loslaten en hun entousiasme met schijnbaar gemak op de luisteraars overbrengen. Net als de voorgangers is ook 'Snakes for the Divine' een ware klepper geworden, die toch alweer een tikkeltje anders klinkt dan 'Death Is This Communion'.

Waar het vorige album in zijn geheel een tikje geraffineerder was dan de eerste schijven (hoewel een mens dit met een korreltje zout mag nemen), blijkt op dit album het rauwere hakwerk weer iets beter vertegenwoordigd. Tegelijk daarmee zijn een aantal songs een pak uitgebreider en epischer van aanpak, en zitten er her en der melodie├źn en solo's verstopt die een hoge graad aan verfijning verraden. Het titelnummer mag meteen aftrappen in stijl voor een dikke zeven minuten aan ronkende en grommende gitaren, haast tribale drumpartijen en een zalvende melodie die geregeld terugkomt. Het tempo ligt relatief laag maar dankzij de wall of sound dendert dit gevaarte los over de luisteraar heen. 'Frost Hammer' is daarentegen een pak sneller, met een heerlijk declamerende Pike. Maar het prijsbeest van dit album is zonder twijfel 'Bastard Samurai': een opzwepende gitaarriff, drums die rechtstreeks naar de onderbuik gaan en een succulent refrein waarbij Pike deze twee woorden haast uitspuwt, tillen deze song naar eenzame hoogtes. 'Fire, Flood and Plague' is dan weer meer rechttoe rechtaan, maar in het geval van High on Fire betekent zoiets nooit middelmatig. Dit trio sluit dan ook nog eens in grandeur af met het uitgebreide en afwisselende 'Holy Flames of the Firespitter' (met geweldige voortdrijvende baslijn en dito zangpartijen), waardoor het al helemaal niet meer stuk kan. Net als vroeger kiest de band er resoluut voor om geen gelikte productie te hanteren, maar juist eentje die puur en korzelig klinkt, zonder afbreuk te doen aan het songmateriaal. Precies dat vuile randje gecombineerd met uiterst sterke songs geeft High on Fire een klasse die anderen nauwelijks evenaren.

Hoe ze het blijven doen, is een raadsel, maar het staat vast dat High on Fire met 'Snakes for the Divine' opnieuw een klasseplaat heeft gemaakt die de concurrentie genadeloos in de schaduw zet. Deze reis doorheen de wereld van mythische figuren en monsters is met andere woorden verplichte kost.

Meer over High on Fire


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.