Het driemanschap van roekeloos rouwdouwende metal – High on Fire – is eindelijk op het punt gekomen om hun wilde orkanen van songs op een podium te vereeuwigen. Het zijn meteen ook twee albums geworden. Live is High on Fire zoals op plaat: een ongeleid projectiel dat evenwel er naadloos in slaagt om kippenvel te doen ontstaan en een primordiale aantrekkingskracht bezit.

'Spitting Fire Live Vol. 1 & 2' trapt af met het riffmonstertje 'Serums of Liao' van het laatste album 'De Vermis Mysteriis'. Meteen wordt duidelijk dat de groep weinig tot niets opgepoetst heeft aan de opnames. Het klinkt alsof het in een relatief kleine, zweterige en rokerige club werd opgenomen, met alle kraakjes, piepjes en schuurtjes van dien. Maar ergens is dit bijzonder toepasselijk voor High on Fire: geen franjes en gewoon knallen met die hap. Frontman Matt Pike houdt zijn aankondigingen tot het minimum en laat de muziek voor zich spreken. Vooral de bas krijgt deze keer een prominente rol toebedeelt, wat logisch is aangezien er voor het overige maar één gitaar aanwezig is.

Het rauwe en ongepolijste laat de potige drumroffels en loeiharde edoch groovende gitaarpartijen haast tastbaar worden. Daardoor zijn nummers als 'Frost Hammer' of het in epische wietdampen gehulde 'Fertile Green' herkenbaar als de mokerslagen die ze op reguliere schijf ook vormen. Toegegeven, de meer naar een holbewoner neigende uppercuts die High on Fire hier uitdeelt, zijn allesbehalve subtiel en er gaat ook wat aan melodie en verfijning verloren, maar beuken als de beesten kan ook erg bevrijdend werken. Nochtans wordt in de loop van deze beide schijven duidelijk dat de vroege High on Fire niet direct kan tippen aan wat dit trio later presteerde, vooral qua songsmederij.

Met 'Spitting Fire Live Vol. 1 & 2' doet High on Fire precies wat veel bands willen verwezenlijken, maar niet al te vaak in slagen: een waarheidsgetrouw beeld van een optreden weergeven. Het leidt geen twijfel dat de band precies zo'n ongeleid projectiel is als hier wordt gedemonstreerd. Lekker voor de gitaarriff-fanatici, dus.

Meer over High on Fire


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.