Voor een of andere reden zijn de live-albums van Iced Earth die opgenomen werden in de regio van Griekenland net dat beetje specialer dan andere liveregistraties. 'Alive in Athens' blijft tot dusver een loeier van formaat, maar deze dubbelaar, opgenomen in Cyprus, benadert het niveau van die klassieker zonder enig probleem en is zonder twijfel een van de beste live-dubbelaars binnen de metalwereld.

Iced Earth heeft het zichzelf nooit makkelijk gemaakt bij een liveplaat, ook nu niet. Met maar liefst 29 nummers is de setlist gigantisch. Een zestal nummers van meest recente wapenfeit 'Dystopia' sieren het geheel,maar voor het overige is het een mooie dwarsdoorsnede van de carrière van de band rond gitarist Jon Schaffer. Het geluid zit loepzuiver en hoewel het publiek enkel hoorbaar is bij de in- en outro's van de nummers, zit er toch een energie in het geheel die moeilijk te verklaren valt. Het kippenvel dat opsteekt wanneer de groep het ruim 18 minuten durende 'Dante's Inferno' aftrapt, is immers onbeschrijfelijk.

Iced Earth is verdraaid goed op dreef alweer, en de snedige en melodieuze powermetal die de band al jaar en dag brengt, weet goed te overtuigen. Of het nu gaat om het ingetogen 'Melancholy' tot het razendsnelle stampertje 'Stormrider' of het griezelig opgebouwde 'Damien': de heren vliegen met ogenschijnlijk gemak door de setlist en bouwen een degelijke spanningsboog in waardoor de plaat geen seconde verveelt.

Een speciale vermelding (en dikke pluim) dient trouwens te gaan naar nieuwe frontman Stu Block. Hij brengt zowel de songs van Matt Barlow als die van Tim Owens met bravoure en laat horen dat hij zowat de missende schakel tussen beide heren is. Of het nu gaat om de duister emotionele uithalen van Barlow benaderen dan wel de ijselijk hoge passages van Owens: Block doet het zonder enige moeite en zet de songs meer dan eens mooi naar zijn hand.

'Live in Ancient Kourion' is zonder twijfel een absolute must have voor fans van Iced Earth, maar voor mensen die de band nog niet kennen, kan dit als bijzonder sterke liveplaat misschien de nodige overtuiging bieden. Of deze schijf beter is dan 'Alive in Athens' hangt af van eenieders standpunt, maar het valt niet te ontkennen dat qua shows en muziek 'Live in Ancient Kourion' tot de absolute wereldtop behoort.

 

Meer over Iced Earth


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.