De Welshe bugelspeler Iwan Williams was amper 20 toen hij in 1993 aansloot bij de YBS Band, toen nog Yorkshire Building Society Band. Daarmee is hij één van de vijf bandleden die alle Europese titels van de band meemaakten en ook één van de sterkhouders. De zacht klinkende bugel heeft in de loop van de voorbije decennia een steeds prominentere plaats gekregen in de brassband, terwijl hij vroeger veelal dezelfde partijen kreeg als de cornetsectie.
Op één nummer na is 'Mellow Moments' een verzameling arrangementen van traditionals en enkele andere liederen die vooral schitteren in eenvoud. De opener 'Y Bore Glas' en 'David of the White Rock' komen uit de Welshe traditie. Vier erg mooie liederen werden uit de Schotse traditie geplukt, waaronder twee van de dichter Robert Burns, 'Aye Waukin Ol' en 'Ye Banks and Braes'. 'Laura', het thema van de gelijknamige film over een detective die verliefd wordt op het portret van een vermoord meisje, leunt nauw aan bij easy listening jazz. Nog aangrijpender is het zestiende-eeuwse 'Ave Maria' van Giulio Caccini, een tijdloze hymne die sommigen beter kennen in de gezongen versie van Andrea Bocelli en'A Brown Bird Singing' is bij liefhebbers van vocale muziek evenmin onbekend. De naam van de componist Haydn Wood doet vermoedelijk geen belletje rinkelen, zijn bekendste werk 'Roses of Picardy' des te meer. Peter Grahams 'A Time for Peace' klinkt wel beter in de originele versie die geschreven werd voor Iwans collega, Sheona White. Graham arrangeerde tevens 'Swedish Hymn', een bloedmooie traditional waarvan de origine vaag is. Het is het enige nummer op deze cd waar de YBS Band voluit mag gaan en meteen het hoogtepunt van de plaat.
De zachtheid van de bugel, maar ook de bijna perfecte sound van de YBS Band, die vaak nauwelijks opvalt, maken 'Mellow Moments' een sfeervolle cd voor rustige en koude winteravonden. Williams én YBS slagen in de aartsmoeilijke opdracht om eenvoudige melodieën dat tikkeltje meer te geven door een zelden gehoorde beheersing en frasering. Van deze pure, ongecompliceerde schoonheid krijgt een mens het warm vanbinnen. Dat er geen enkel snel nummer tussen zit, lijkt een minpunt maar is het niet.

Meer over Iwan Williams & YBS Band


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.