Zo'n goed jaar geleden streek de YBS Band neer in het Australische Perth voor een elfdaagse tournee met in totaal negen optredens doorheen het vaderland van dirigent David King. Toen hij 23 jaar eerder voor een carrière in Engeland koos, smaalde het Australische brassbandblad Ozoompah of men ooit nog iets over de man zou vernemen. Met tien Europese titels is hij intussen afgetekend recordhouder – de legendarische Major Peter Parkes heeft er acht –, dus kan men gerust van een triomftocht spreken. Tegelijk vierde de band in alle stilte haar 150ste verjaardag. De tournee bleek zo'n succes dat men volop bezig is om een nieuwe tournee "down under" voor te bereiden voor 2007.

Aansluitend bij de tournee werd 'Festive Impressions' opgenomen, met werken die tijdens de tournee op het programma stonden en waarvan er onlangs ook in Leuven heel wat de playlist sierden. De cd opent met het titelwerk gecomponeerd door de Zwitser Oliver Waespi, een van de grootste vernieuwers in het genre, waarin alle klankkleuren van het orkest aan bod komen. Heel mooi is 'Samum', een bewerking van een foxtrot uit de jaren '30 van Carl Robrecht en ook de amper drie jaar geleden gepende mars 'Keighley Moor' behoort tot het fijnste wat er in het repertoire te vinden is. Het religieuze 'I'll Walk with God' is een bloedmooie choraal waarbij de band als een groot geheel klinkt. Een goed middel om het jongere publiek te paaien is 'Hedwig's Theme' uit 'Harry Potter & the Sorcerer's Stone'. Het is vooral in het begin zo fragiel gespeeld dat het enigszins doet denken aan Tsjaikovski's 'Dans van de Suikerfee'. In de Angelsaksische folklore en in de blaasmuziek is 'Londonderry Air', ook gekend als 'Danny Boy' een van de grootste klassiekers, iets waar vooral de Ierse gemeenschap in Australië van heeft genoten. Dat geldt ook voor 'The Irish Blessing' en 'Flight of the Wild Geese', dat door componist Robin Dewhurst nog aan 'Celtic Fusion' werd toegevoegd, nadat dit werk al in première was gegaan op de Europese Kampioenschappen van 2004.

Met de hele schare individuele klasse waarover YBS beschikt, zitten er onvermijdelijk solowerken in het repertoire. Jammer is wel dat euphoniumspeler Steve Walsh hier over het hoofd werd gezien maar er blijft niettemin genoeg te beleven. Zoontje Andrew King soleert op trombone in 'Bluebells of Scotland'. De lyrische kwaliteiten van solocornet Stuart Lingard worden maar liefst tweemaal in de kijker gezet op 'Homecoming' en 'The Lark in the Clear Air' maar het zijn vooral Sheona White, tegenwoordig mevrouw Lingard, en bugelspeler Iwan Williams die de mooiste soli afleveren. Williams, momenteel herstellende van een hersentumor, tilt het onterecht nauwelijks gekende 'Ave Maria' van Caccini naar schitterende hoogten. Alto Sheona White mag haar de tour de force in 'The Piper of Dundee' nog eens overdoen. Deze erg veeleisende solo werd speciaal voor haar geschreven en is gebaseerd op de in Yorkshire bekende volkse melodie 'The Dashing White Sergeant'.

De voorbije jaren bracht de YBS Band een discografie op de markt die echt gezien mag worden, gaande van concourswerken over cd's met solisten tot albums met eenvoudigere en meer toegankelijke werken. 'Festive Impressions' behoort zeer zeker tot de laatste categorie maar voor David King en YBS was dat absoluut geen reden om in routine te vervallen: qua sound en sfeer is dit weerom een pareltje geworden.

Meer over YBS Band


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.