Hoewel deze cd eind 2005 al verscheen, is het toch gepast om er even bij stil te staan. Niet zozeer omdat het volop kersttijd is, dan wel als hommage aan de meest succesvolle brassband van de voorbije tien jaar: dirigent David King is opgestapt en in zijn zog hebben een hele trits solisten hetzelfde beslist. Dertien jaar lang duurde de wonderbaarlijke alchemie tussen King en zijn muzikanten waarbij een geheel moderne en tegelijk enorm verfijnde sound tot stand kwam. Het vertrek van euphoniumsolist Morgan Griffiths bijna vijf jaar geleden werd goed opgevangen maar de beslissing in 2004 van sopraancornet David Roberts om naar Black Dyke over te stappen werd minder goed verteerd, net als het wegvallen vorig jaar van de nog steeds zwaar zieke bugel Iwan Williams. In mei waren de anderen, met de baanbrekende alto Sheona White op kop nog eenmaal te bewonderen in Leuven. Wat de toekomst brengt, is nu een open vraag.

'Simple Gifts' bevat zowel ingetogen kerstmuziek als luchtige en minder voor de hand liggende keuzes. Wie last heeft van krullende tenen bij het horen van de zoveelste doffe 'Silent Night', 'Away in a Manger' (met Iwan Williams als solist) of 'The Shining Star' tijdens de kerstshopping op de Meir of andere Veldstraten en rue Neuves, zal met 'Simple Gifts' ontdekken en moeten toegeven dat van deze clichés ook bezielde opnames bestaan. Principal cornettist Stuart Lingard, die vrouwtje Sheona volgt, schittert in 'The Shepherd's Song'. 'A Christmas Festival' en 'Sleighride', beide van Leroy Anderson, Prokofievs 'Troika' en Sandy Smiths 'Caribbean Christmas' worden vederlicht maar verfijnd geserveerd. Hoogtepunt is het moeilijkere 'Gaudete', gebaseerd op de bekende traditional die Steeleye Span hielp doorbreken. In twee nummers, 'Song of Peace' en 'In the Bleak Mid-Winter', krijgt YBS het uitmuntende gezelschap van de twaalfjarige zanger James Eager en het Llandaf Cathedral Choir.

De jongste weken worden papier noch inkt gespaard om de kerst-cd van Sufjan Stevens de hemel in te prijzen. Niet onterecht, maar deze 'Simple Gifts' is zowat de warmste wanneer we het over traditionele kerstmuziek hebben.

Meer over YBS Band


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.