Dit is al het zesendertigste volume in een integrale opname van Bachs cantates, door het Bach Collegium Japan en haar dirigent Masaaki Suzuki. Deze cd spitst zich toe op cantates die voor de paastijd geschreven werden (BWV 6, 42, 103, 108) en de over het algemeen treurige maar voorzichtig hoopvolle toon weerspiegelt de gevoelens van de apostelen bij Christus' veroordeling.

En het is met een gevoel van vreugde dat we Suzukis genereuze Bach interpretatie opnieuw mogen verwelkomen! De instrumentale 'sinfonia' waarmee de cd (en cantate 42) opent is genoeg bewijs van de muzikaliteit en zorg waarmee zijn Bach Collegium Japan Bachs muziek uitvoert. Suzuki zet hier meteen de juiste toon van de cd met een introductie die warm maar elegant klinkt en precies het juiste tempo vindt, precies goed tussen slepend en gehaast in. Zeker het vermelden waard is de even lange als ontroerende altaria 'Wo zwei und drei versammlet sind' uit diezelfde cantate en waarbij de solist in de trage, gevoelige melodie bijgestaan wordt door twee hobo's.

Twee instrumentale solisten maken hun opwachting op deze SACD. Allereerst is er Dan Laurin, die de uiterst virtuoze en indrukwekkende flauto piccolo (eigenlijk een piccolo blokfluit) partij in BWV 103 uitvoert. Laurin speelt met veel verve en slaagt erin om zijn grote hoeveelheid hoge noten zuiver en erg muzikaal te brengen. In het koraal 'Ach bleib bei uns, Herr Jesu Christ' gebruikt Dmitry Badiarov een violoncello da spalla, een soort van basviool die rond de nek gehangen wordt. Qua tessituur en klank komt hij wat overeen met een cello maar heeft een wat kleinere klank.

Altus Robin Blaze zet hier een erg overtuigende en soepele solopartij neer, die helder en rijk blijft klinken, ook in de hoogte. Jamer Gilchrist zingt met een zachte en soepele tenorstem die mooi mengt en nooit geforceerd klinkt. En bas Dominik Wörner bezit een warme en ronde laagte, zoals hij overtuigend demonstreert in de openingsaria 'Es ist euch gut, dass ich hingehe'.

Het koor komt warm en vol over. Suzuki volgt niet de gewoonte van enkele andere oude muziek specialisten van Bachs cantates slechts met vocaal kwartet uit te voeren en dus verlenen de slotkoralen op deze opname de nodige grootsheid aan de uitvoering, zij het dan eventueel ten koste van wat helderheid. Maar hoe dan ook blijft het opgewonden koor 'Wenn aber jener, der Geist der Wahrheit' uit BWV108, met zijn fugatische inzetten, erg indrukwekkend.

Dit is weer een uitstekende Bach cd geworden, een van de velen die momenteel in de winkels liggen. Suzuki's warme aanpak is een plezier om te beluisteren en de vele mooie soli op deze plaat, vocaal en instrumentaal, maken hem zeker een aanrader.

Meer over Johann Sebastian Bach


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.