Dit plaatje is al het zevenendertigste volume uit wat een integrale opname van Bachs religieuze cantates moet worden. Masaaki Suzuki en het Bach Collegium Japan wierpen zich met de vier cantates op deze cd op het solorepertoire voor altus. De drie cantates 'Gott soll allein mein Herze haben' BWV 169, 'Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust' BWV 170 en 'Geist und Seele wird verwirret', BWV 35 schrijven enkel een altsolo voor, net als de losstaande aria 'Bekennen will ich seinen Namen' BWV 200.

Suzuki vindt zoals steeds het juiste tempo voor enkele van de mooiste aria's die Bach voor altus schreef, zoals de openingsaria uit de cantate 'Vergnügte Ruh, beliebte Seelenlust'. De orgelpreludes in de cantates BWV 169 en 35 (die een Bach-liefhebber ook zal herkennen als delen uit twee hoboconcerti) krijgen een vlot en opgewekt karakter mee. En hoewel in de balans de altus wat overheerst op het orgel (wat enigszins onvermijdelijk is) vormen aria's als 'Mir ekelt mehr zu leben' een mooi voorbeeld van een geslaagd instrumentaal-vocaal duet.

Jammer genoeg komt altus Robin Blaze niet altijd even overtuigend over. In wat misschien een poging is om vibratoloos en in barokke stijl te zingen, mist hij erg vaak kleur om zijn aria's en recitatieven boeiend te houden. Zo klinken lange, aangehouden noten vaak erg vlak en kleurloos en niet zelden zelfs wat aan de schelle kant. Op die manier komen mooie aria's als 'Stirb in mir...' uit BWV169 wat monotoon en statisch over. Lange melismen coloraturen bezitten over het algemeen weinig dynamiek. In enkele recitatieven raakt hij zijn hoge noten zelfs op een manier die (met enige overdrijving) meer aan roepen dan een zingen doet denken. Dit wil niet zeggen dat het allemaal kommer en kwel is, integendeel. In de aria 'Wie jammern mich doch die verkehrten Herzen' komt Blaze gepast klagend over en niemand ontkent dat deze zanger de nodige kwaliteiten in huis heeft om een verzorgde opname te maken. Maar het is jammer dat deze cd net niet dat ietsje meer heeft waardoor hij boven de vele andere kwalitatief hoogstaande opnames van de laatste jaren had kunnen uitsteken.

Meer over Johann Sebastian Bach


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.