La Petite Bande werkt momenteel aan een integrale Bachcantates-opname, maar dat wil niet zeggen dat uitgaven met andere muziek uitgesloten zijn. Dit cd'tje stelt drie vroege werken van Joseph Haydn voor. De twee klavecimbelconcerti (Hob. XVIII 3 en 4) dateren (waarschijnlijk) uit 1766 en 1770 en worden gekoppeld aan een wat ouder Divertimento voor strijkers, continuo, hobo's en hoorns.

Wie de rijke klank van La Petite Bande's Bachcantates heeft gehoord, zal opgetogen zijn dat ook deze Haydn in het orkest vol en warm klinkt. Zowel de concerti als het divertimento (waar extra blazers voor meer kleurschakeringen zorgen) winnen op die manier veel en zelfs klavecinist Ewald Demeyeres instrument klinkt behoorlijk vol, met een kleine, smaakvolle dosis nagalm. In de trage delen klinken de strijkers dan weer wat meer ingetogen al blijft de toon van de muziek beschaafd en gestileerd. De finales zijn momenten van pure vreugde, uitbundig en energiek uitgevoerd, met een orkest dat een vlotte cadans in Haydns muziek houdt en vlotjes op de solist inspeelt.

Demeyere houdt zijn solopartij boeiend en levendig. Hij fraseert met zorg waardoor Haydns muziek blijft 'ademen' en heel overzichtelijk blijft. Geen dramatisch Sturm-und-Drang-karakter dus, ook niet in het Divertimento, waarmee beide concerti op deze plaat van elkaar gescheiden zijn. Het vijfdelige werkje lijkt een voorbereiding voor de symfonieën waarmee Haydn naam zou maken maar bezit een meer ontspannen, meer zorgeloze toon. De extra blazers (twee hobo's, twee hoorns en fagot) geven de hoekdelen en de twee menuetten wat meer volume mee. Een vlotte interpretatie staat echter voorop, ook in de menuetten die een zekere lichtheid kunnen bewaren. Het trage middendeel, voor strijkers alleen, laat een breed uitgewerkte vioolsolo en –cadens horen.

Dit is een erg onderhoudend en mooi afgewerkt cd'tje geworden waarin enkele van Haydns vroege werken een ontspannende uitvoering meekrijgen. Geen drama maar opgewekte Weense klassiek en meer moet dat soms niet zijn.

Meer over Joseph Haydn


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.