De Amerikaanse metalband Kamelot schakelde pas echt een versnelling hoger na het aantrekken van de Noorse zanger Roy Kahn. Met zijn door de opera getrainde stem verleende hij de band een nieuw elan en inspireerde hij opperhoofd Thomas Youngblood tot het schrijven van epische en pakkende composities. Met albums als 'Karma', 'Epica' of 'The Black Halo' steeg de band naar grote hoogten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er nu een dvd op de markt verschijnt en gelukkig is deze, net als de cd's, van zeer hoge kwaliteit.

De eerste dvd bevat een optreden dat de band dit jaar gaf in zaal Rockefeller, Oslo. De zaal is netjes aangekleed en voor het camerawerk werd beroep gedaan op regisseur Patrick Ullaeus. deze man heeft reeds bewezen puik werk af te leveren met videoclips voor onder meer In Flames of Kamelot zelf, maar ook door de live-dvd van Evergrey te filmen. Er wordt met andere woorden gretig gewisseld tussen cameravoeringen, bewegingen en wat dies meer zij. Het beeld is haarscherp en ook de klank is uitstekend. Kamelot heeft natuurlijk alles uit de kast gehaald en enkele extra zangeressen en gasten geven dit optreden meerwaarde. De met keyboards overladen heavy metal heeft live flink wat diepte en zanger Khan is in bloedvorm. Hij laat zijn falsetto grotendeels achterwege, wat eveneens ervoor zorgt dat hij nauwelijks een noot mist. De nadruk ligt uiteraard op het laatste studioalbum 'The Black Halo', maar ook ouder werk komt ruimschoots aan bod. De bombast en grandeur die de band op zijn albums gebruikt, zijn wat afgezwakt en het gitaarwerk klinkt een pak steviger. Dat zorgt ervoor dat Kamelot flink van jetje geeft. Het publiek lust er alleszins pap van. De tweede dvd bezit nog een aantal geinige extra's: natuurlijk zijn de videoclips van de band vertegenwoordigd, maar wordt ook bandleider Thomas Youngblood geïnterviewd, evenals gastzangeres Simone Simons van Epica. 'Halovision' is dan weer een onderdeel dat aan elkaar wordt gepraat door Kahn en dat geeft antwoord op een aantal vragen van fans. Hoewel de muziek van Kamelot nauwelijks als vernieuwend kan worden bestempeld, blijkt uit deze dvd dat de heren met zoveel overgave bezig zijn dat het luisterplezier enorm vergroot wordt. Dankzij de mooie show zou de band dan ook in staat moeten zijn om alweer nieuwe fans over de streep te trekken.

Wie het graag melodieus heeft, van keyboards houdt en zich vol overgave wil storten op klassevol metaal is alvast bij Kamelot aan het juiste adres. In deze dvd is een pak tijd en werk gekropen en dat is er dan ook aan te zien. De kerstman weet alweer welk cadeautje hij bij velen onder de boom zal mogen leggen.

Meer over Kamelot


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.