Het Amerikaanse Kamelot brak pas goed door toen ze de Noorse zanger Roy Khan in hun midden opnamen. Zijn zangstem, die zowel heel fragiel als sterk kan klinken was immers de ontbrekende schakel om hun licht bombastische heavy metal tot leven te laten komen. Qua populariteit legde het de band ook geen windeieren. Met hun vorige plaat 'Epica' brak Kamelot goed door, vandaar dat er veel verwacht wordt van opvolger 'The Black Halo'.
Tot hiertoe heeft Kamelot nog geen enkele mindere plaat uitgebracht en ook met 'The Black Halo' zit het behoorlijk snor. Alle onderdelen die Kamelot eigen zijn zitten netjes verwerkt in het geheel. Het solide drumwerk van Casey Grillo vormt al langer de kloeke polsslag waaraan voornaamste componist Thom Youngblood zijn machtige hespen van riffs aan kan hangen. Youngblood is de enige gitarist in deze band maar hij slaagt er wel in telkens (ook live) te klinken alsof er twee à drie gitaristen op het podium staan. Alle nummers van Kamelot worden gedragen door de gitaar. Nochtans klinkt Kamelot vrij zacht. Extremiteiten zijn voor deze band niet weggelegd. In elk nummer zitten flinke sferische keyboardpartijen, die vooral de nummers een extra toets meegeven. Maar het meest typische ingrediënt in de Kamelot-stoofpot is de stem van Roy Khan. Zowel ingetogen nummers als stevige beukers zet hij volledig naar zijn hand, wat geen geringe prestatie is gezien het feit dat hij geen ruwe stem bezit. Het lijkt echter wel zo te zijn dat Kamelot in hun opmars geluidstechnisch wat compromissen hebben gesloten. Het algemene gitaargeluid is minder scherp dan voorheen en de focus is meer verschoven naar de keyboardpartijen. Kamelot blijft in hoofdzaak nog steeds een gitaargerichte band, maar die kleine wijzigingen zijn toch frappant. Gelukkig blijft de voornaamste sterkte, het schrijven van snedige en interessante songs, volledig bewaard.
'The Black Halo' is een mooie verderzetting van de saga rond Kamelot. Toenemend succes mag dan ook geen enkel probleem meer vormen, zelfs niet in de zogeheten mainstream. Er blijft immers nog voldoende voor de die hard undergroundfans om van te smullen. Kamelot zet de stap naar een grotere wereld en blijft tegelijk trouw aan haar grondbeginsel: toegankelijke en bijzonder aantrekkelijke metal produceren.

Meer over Kamelot


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.