Kawada – genoemd naar de eerste woordjes van zanger/pianist/songschrijver Joeri Cnapelinckx (zo wordt althans gefluisterd) – is een jong en veelbelovend groepje uit West-Vlaanderen. In Humo's Rock Rally schopten ze het niet verder dan de beruchte voorrondes, wat ons in feite meer leert over Humo dan over Kawada. Kawada laat de Humo-jury een hartelijk poepje ruiken op hun debuut-EP door vijf meer dan bekoorlijke songs op de wereld los te laten.

Opener Ariel spreidt een breed klankentapijt uit waar spacy motiefjes doorweven worden met behulp van weemoedige gitaren, toetsen (witte en zwarte), een vrouwelijke violiste en flink wat buitenaards gebliep. Eigenaardige zinnen als "Everyone is wearing large underwear" doen sterk vermoeden dat er inderdaad sprake is geweest van enige extraterrestriële inmenging. 'Hotwaterbottle' leunt aan bij de spitsvondige eenvoud van Zita Swoon, weet te charmeren door guitige drums en mooie melodieën maar mist guts. Het weidse einde heeft wat weg van de postrock van Sigur Ros doch is te melig om echt appetijtelijk te zijn. Ook 'Frozen Farms' mankeert de nodige ballen en komt bij momenten gevaarlijk dicht bij het slijmerige van Coldplay, al had de sterke finale evengoed op de laatste dEUS kunnen staan: stevige drive, puike arrangementen en een orgastische climax. 'Johnny's Carrousel' ten slotte schiet speels uit de startblokken à la Sioen via een huppelende piano, een dronken bariton sax en een zwiepende viool. Het verhaaltje doet aan als een verhakkeld, dromerig sprookje. In het midden valt het lied hortend en rochelend stil, waarna de piano een hemels mooi einde inluidt waarin Kawada meerdere stemmen, een viool en een gitaar weet te vervlechten tot een prachtige paardenstaart met een grote rode strik rond.

Laat dit een kleine stap zijn voor de mensheid, een des grotere is het voor Kawada. Het gezelschap wekt alleszins het vermoeden dat het behoorlijk wat in zijn mars heeft. Hier en daar slaagt de groep er nog niet helemaal in los te komen van haar invloeden, maar daar heeft elke prille band mee te kampen. Kawada compenseert dit ruimschoots door het enthousiasme en de frisheid die ze aan de dag leggen in hun arrangementen en songstructuren. Een groep om niet uit het oor te verliezen.

Meer over Kawada


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.