Hoewel Tommigun een nieuwe naam is in het vaderlandse muzieklandschap, zijn de leden van de groep allesbehalve nobele onbekenden te noemen. Thomas Devos maakte eerder al het mooie weer als frontman bij het schaamteloos ondergewaardeerde Rumplestitchkin, terwijl Joeri Cnapelinckx met Kawada in 2008 het prachtige ‘Shaving Your Beard On a Nice White Cloud’ uitbracht. De twee groepen in kwestie staat voorlopig op non-actief, maar Tommigun blaakt van het leven.

‘Come Watch Me Disappear’ bevat 11 zorgvuldig gestileerde popliedjes waarbij het heerlijk wegdromen is. De zachtmoedige rock van Rumplestitchkin en de majestueuze muzikaliteit van Kawada vinden elkaar meteen in de meeslepende opener ‘Spotlight’. Voortgedreven door een sobere ritmesectie, versmelten de zalvende piano van Cnapelinckx en de innemende stem van Devos tot een fraai werkstukje waar ook elektrische gitaar, strijkers en galmende ooh ooh’s een duit in het zakje mogen doen.

Voorts is er een glansrol weggelegd voor Kaat Arnaert, de zus van Geike (ex-Hooverphonic). In het zachtjes kabbelende ‘Cage Aux Ours’ gaat ze in vocale dialoog met Devos, terwijl de weifelende pianopop van ‘Midnight Spoon’ en het dreigende fluisterlied ‘Nightwalk’ volledig door haar frêle keelgeluid gedragen worden.

‘Turning Point’ baadt dan weer in het soort weidse grandeur waar Arcade Fire graag mee in het rond strooit. ‘What Happens Next’ flirt met een psychedelische inslag en durft al eens buiten de lijntjes kleuren, maar het intimistische triumviraat ‘Donkeyboy’, de titeltrack en ‘Fast Heart’ moet het toch vooral hebben van zijn sierlijke eenvoud.

Oorspronkelijk was Tommigun louter een soloproject, maar Devos wist zich in tussentijd te omringen met een aantal bijzonder getalenteerde muzikanten. Het uitgebalanceerde ‘Come Watch Me Disappear’ is ontdaan van alle overbodige franjes, maar gezegend met knappe arrangementen en een gezonde dosis melancholie. Al bij al is het misschien niets wereldschokkends, maar het zou zonde zijn om dit staaltje pure en onversneden popmuziek zomaar links te laten liggen.

Meer over Tommigun


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.