Kawada is een band uit Merchtem rond frontman Joeri Cnapelinckx. Ze vergaarden onlangs wat media-aandacht door hun deelname aan het televisieprogramma 'MTV Road Rally'. Voorts leverden ze een bijdrage aan 'Raymond en zijn Jonge Helden', een project van Poppunt waar tien jonge bands zich waagden aan een song uit het oeuvre van Raymond van het Groenewoud. Bovendien werd hun demo opgepikt door de Ancienne Belgique en mochten ze prompt het voorprogramma van The Frames verzorgen. Na het veelbelovende 'Perfume Glue' lijkt de tijd nu dan ook rijp voor een eerste langspeler. 'Shaving Your Beard On a Nice White Cloud' toont dat Kawada van aanpakken weet.

Behalve de standaardbezetting (zang/gitaar/bas/drum) omarmt Kawada ook instrumenten als Fender Rhodes, viool, saxofoon en trombone. Het resulteert in veelal gelaagde, klassiek gearrangeerde composities die sporadisch buiten de lijntjes durven kleuren. Het licht nasale stemgeluid van Cnapelinckx refereert bij momenten aan Bert Ostyn (Absynthe Minded) en ook muzikaal is de vergelijking door te trekken. 'My Birthday Isn't in June' koppelt vocale tristesse aan een pompeuze inkleding, maar weigert net als Arcade Fire halsstarrig om zich te verliezen in zielloze pathos. Het schuchtere 'It Grows On You' drijft voort op een sobere basriedel, terwijl de hartverscheurend mooie single 'Creating a Bigger Boat' alvast solliciteert naar een plaats in de top 100 van beste Belgische songs aller tijden. De ontdekkingstocht zet zich verder in 'Corrugated Board', wiens slepende hiphopgroove bedolven wordt onder jankende violen, cerebrale pianotoetsen en innemende stemmen. Hoewel 'Fake License' begint als een ingetogen pianoballad, eindigt het nummer uiteindelijk in een heerlijke kakofonie van uit de hand gelopen hoempapa. Het illustreert des te meer de capaciteiten van de groep.

Kawada heeft alle tijd genomen om de nummers op 'Shaving Your Beard On a Nice White Cloud' zorgvuldig uit te werken. Het resultaat is dan ook navenant: de plaat bevat elf intrigerende prachtsongs (en een tussendoortje) gaande van schaamteloos melancholisch tot bescheiden rockend. Absynthe Minded en dEUS hebben er een te duchten concurrent bij.

Meer over Kawada


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.