Een van de ware knallers op black metalgebied dit jaar komt uit een behoorlijk onverwachte hoek. Onverwacht voor de grote massa alleszins, want adepten van de Gehoornde die hun muziek in duisterder krochten gingen zoeken dan de doorsnee platenzaak waren reeds eerder in contact gekomen met Keep of Kalessin. Het geesteskind van gitarist Obsidian C. bouwt al geruime tijd gestaag aan de weg en weet nu hopelijk door te breken. Met 'Armada' onder de arm mag dat in ieder geval geen moeilijke taak blijken, aangezien dit een subliem staaltje innovatieve black metal is.

Dat Obsidian C. reeds behoorlijk lange tijd een live-gitarist bij het geniale Satyricon is, valt op 'Armada' prominent te horen. De voorkeur voor afwijkende muzikale patronen en een open blik geven Keep of Kalessin in een wereld van eenheidsworst een mooie instap. Maar waar Satyricon de laatste tijd trager begint te spelen en eerder naar rock'n'roll neigt, heeft Keep of Kalessin de snelheid bewaard. De band kiest er echter niet voor om steevast het gaspedaal in te drukken maar weet door vernuftig gebruik van tempowisselingen de songs extra kracht bij te zetten. Daarnaast is dit viertal ook niet vies van enige genrevreemde invloeden. Een mooi voorbeeld daarvan is het schitterende 'The Black Uncharted': tussen een mooie dwarsdoorsnede van splijtend snel en beukend midtempo duikt plots een flamencopassage op. Hoe onverwacht dat ook moge zijn, het wordt naadloos in deze nekwervelverwoester geïntegreerd. Obsidian C. heeft trouwens eindelijk een volwaardige bezetting voor zijn geesteskind gevonden en dat valt aan 'Armada' goed te horen. Vooral drummer Vyl en nieuwe vocalist Thebon maken indruk. Die laatste bedient zich niet enkel van een monotone schreeuw, maar gebruikt zijn stem zo ruim mogelijk. Hij is het overgrote deel van de tijd zelfs behoorlijk goed verstaanbaar, alweer een zeldzaamheid. Maar Keep of Kalessin bewaarde het beste voor het laatst: het titelnummer trekt werkelijk alle registers open en laat horen hoe klasse black metal moet klinken: splijtend, ongenadig en met een veelheid aan invalshoeken. Ook al bevat de volledige plaat bijzonder pakkende passages, het titelnummer rijgt werkelijk de ene moordriff aan de andere.

Met 'Armada' manifesteert Keep of Kalessin zich meteen aan de top van het black metalfirmament. Overigens lijkt 2006 een zeer vruchtbaar jaar voor sterke black metalreleases te worden. Het staat alleszins vast dat dit schijfje bijzonder hoog zal eindigen in menig eindejaarslijstje.

Meer over Keep of Kalessin


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.