Het Noorse Keep of Kalessin is een band die al jaren in de underground gestaag naam maakte, maar het was pas met het vorige album 'Armada' dat de bom barstte. Plots was iedereen overtuigd van het muzikale kunnen van deze heren, mét reden, overigens. Het komt immers te weinig voor dat een black metalband dat enge hokje weet te ontstijgen zonder daarbij de principes te verloochenen. Hoewel de bio het bij 'Kolossus' heeft over episch extreem metaal, is Keep of Kalessin geen spatje zachter geworden. Afwisselender? Jazeker. Spannender? Minstens. Briljant? Nog geen klein beetje.

In tegenstelling tot veel van de collegae heeft Keep of Kalessin het nooit gehad voor blatant satanische boodschappen. Integendeel, dit combo centreert zich rond duistere science fiction en dat is al een geval apart. Daarenboven is opperhoofd Obsidian C. nooit te beroerd geweest om zowel heavy metalsoli als klassieke gitaarstandjes naar hartelust te gebruiken. Zo trapt 'Kolossus' af met 'Origin', een welhaast sober akoestisch introotje, waar niettemin alvast een gepaste sfeer wordt geschapen voor wat komen gaat. Wanneer 'A New Empire's Birth' vervolgens losbarst, worden meteen de grote middelen ingezet. Over de chirurgisch precieze en soms onaards snelle drums van Vyl worden lang uitgesponnen riffs gegooid, die telkens weer weten te verbazen. De licht Oriëntaalse invloed van het gitaarwerk op dit nummer doet trouwens lichtjes aan Melechesh denken, maar past alweer perfect binnen dit album. 'Against The Gods' is een beul van een nummer, eentje waarbij het hoofd naar beneden gegooid wordt onder het slaken van luide kreten, maar halverwege zitten enkele nifty tempowisselingen verstopt die de luisteraar op het verkeerde been kunnen zetten. De vreemde eend is 'Warmonger', met een wat te moderne drumbeat en een haast rappende vocalist Thebon. Hoewel, rappend... Het gesoleer van Obsidian komt niet zo vaak voor, maar wanneer hij zijn gefriemel inzet, is het meteen raak: geen overbodig notengeneuk maar strakke precisie. Vocalist Thebon weet zich trouwens nog beter te handhaven dan voorheen. De man had al een atypische strot voor black metal, maar deze keer wisselt hij nog vaker af tussen diepe schreeuwen, rauw zingen en creepy fluisteren. Het zijn precies dit soort details die maken dat Keep of Kalessin boven de concurrentie staat.

'Kolossus' geeft mogelijk niet van de eerste luisterbeurt zijn geheimen prijs, maar zijn dat niet precies de beste platen? In ieder geval, dit kwartet heeft alweer een ware knaller van een album afgeleverd en rijst meteen naar de apex van de epische extreme metal.

Meer over Keep of Kalessin


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.