Het collectief Keep of Kalessin is sinds hun magistrale release 'Armada' niet meer weg te denken uit de hoogste regionen van de extreme metal. Dat album was dan ook de culminatie van talent, geperfectioneerd songschrijven en de juiste mix tussen razernij, speltechniek en meeslepende songs. Op 'Kolossus' gingen de heren rond gitarist Obsidian C. nog een stapje verder en verruimden hun totaalklank. 'Reptilian' is alweer een stapje naar een bredere horizon, maar wie moest twijfelen: dit is nog steeds een typisch Keep of Kalessin-schijfje.

Tegenwoordig noemt de band zichzelf liever 'extreme epic metal' in plaats van black metal, en daar is iets van aan. De totaalklank is opengetrokken, er komen duidelijk meer progressieve elementen naar voor en hoewel de band nog regelmatig het gaspedaal ten volle induwt, zijn er meer thrashy stukken terug te vinden. Zo hoeft het gitaarwerk niet constant op het snijdende af te zijn, en sommige gitaarpassages zijn ge├»nspireerd op meer midtempo gebeuk, compleet met bevreemdende edoch pakkende melodie├źn.

Opener 'Dragon Iconography' mag echter in glorieuze brutaliteit de dans openen: de hypersnelle drumroffels gecombineerd met het vernuftige gitaarwerk van Obsidian C. zetten de toon. Op dit album is de basgitaar trouwens ook goed te horen, iets wat vaak ontbreekt op agressievere albums. De zang is opnieuw rauw en ongepolijst, maar nooit krijsend en zeer goed verstaanbaar. Ook het nummer 'The Dragontower', waarmee de band deelnam aan de Noorse preselecties voor het Eurovisie Songfestival, staat op deze plaat, maar misstaat toch wat tussen de rest. Het nummer is behoorlijk rechtdoorzee met een memorabele melodie, maar qua compositorisch vernuft staan de andere songs toch op een ander niveau.

Het album kent twee uitschieters: 'Judgement' is ongemeen vuig, als een opgefokte tornado die op zoek is naar wraak, en afsluiter 'Reptilian Majesty', dat niet alleen het langste nummer is op deze schijf, maar dat qua opzet werkelijk werelden verzet. Het nummer klinkt majestueus, bevat tal van spannende tempowisselingen en beklijvend gitaarwerk en nestelt zich onweerstaanbaar in de gehoorgang.

Met 'Reptilian' gaat Keep of Kalessin verder op zijn ontdekkingstocht naar epische grandeur. Hoewel de band stilaan weglaveert van de black metal uit de beginperiode, behouden de heren toch de razernij, maar gaan ze er vernuftiger mee overweg, wat enkel in hun voordeel zal spelen.

Meer over Keep of Kalessin


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.