Goed nieuws voor de fans van Kettel of progressieve, zweverige elektronica in het algemeen. De niet meer verkrijgbare plaat van deze Nederlandse laptoptechnicus - tevens de eerste release op het vooruitstrevende platenlabel Sending Orbs - is momenteel terug verkrijgbaar. Het Japanse Timothy Really-label heeft zich ertoe verbonden de plaat op de Aziatische markt uit te brengen en voegt daar op deze re-release (vandaar de 'Re' in de titel) nog twee bonustracks aan toe. Slecht nieuws voor diezelfde fans: hoewel Sending Orbs een deel van die Japanse import in stock had staan, zijn ook deze exemplaren inmiddels uitverkocht. Zij die op hun honger blijven, zullen het dus via het internet en rechtstreekse aanvragen moeten doen...

'Through Friendly Waters' is inmiddels bijna drie jaar oud, maar dat valt muzikaal geen seconde te merken. De dromerige, fantasierijke geluidscollages, bevolkt door elfjes en trollen, die ook in latere Sending Orbs-releases zullen wederkeren, klinken immers van alle tijden. Kettel blijft echter in geen geval steken in de liefdevolle tafereeltjes waarmee dit schijfje opent. Vanaf 'Shinusob' komen daar verhakkelde breakbeats en zacht knisperende ritmen bij die de muziek nog meer uitdiepen. Vederlichte, zweverige keyboardmelodietjes dwarrelen op verschillende snelheden door elkaar en vormen zo een intrigerend, maar nooit echt drukkend geheel. Dat klinkt een beetje als Aphex Twin in een goede en geduldige bui of Autechre in zijn begindagen. Dromen is hier in elk geval een doe-woord. Zo zindert het leuk getitelde 'Mwoeb' met veel echo's en vervormde stemmetjes eindeloos na, terwijl oplichtende, rafelende ruisritmen de voeten netjes op de grond houden. Voor zo'n hemelse momenten lijkt zelfs een dikke acht minuten te kort, temeer daar het hier om een bonustrack gaat die live is opgenomen. Harmonie is het magische woord in het fantasiewereldje van Kettel. Misnoegde geesten die veel suikerzoete ingrediƫnten niet de baas kunnen, moeten zich hier maar vastklampen aan de soms snedige ritmen, zoals in het knetterende 'I Was Fine' of het intrigerende 'Every Kiss You Gave': een pact tussen hiphopbeats, viool en wriemelende effectjes. Als dan de bassen nog een keert effectief mogen meewerken en dit nummer zelfs naar elektro begint te neigen, is het duidelijk dat Kettel allesbehalve eenheidsworst mag genoemd worden.

Dit prachtige plaatje krijgt terecht een tweede leven toebedeeld aan de andere kant van de wereld. Wat een bonusnummer als 'Purple Jacket Trot' met zijn chaotische structuur midden in al dit moois komt doen is minder duidelijk,. Verder is 'Re: Trough Friendly Waters' een mooie symbiose tussen heerlijke dromerigheid en fascinerende fantasie.

Meer over Kettel


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.