Amper een jaar na het fantastische 'My Dogan' staat de jonge Nederlander Reimer Eising alias Kettel er opnieuw met deze 'Whisper me Wishes'. Op deze nieuwe mijlpaal in de ambient verzamelt Kettel zijn opnames van de afgelopen vier jaar. Versta het niet verkeerd, op slechts vier nummers na, bevat 'Whisper me Wishes' allemaal onuitgegeven materiaal. Kettel combineert opnieuw klassiek en elektronica tot een uniek geheel dat de luisteraar doet zweven van melancholie.

Op 'Whisper me Wishes' prijken opnieuw enkele mooie ambientpareltjes die dromerige klanken van piano, viool en cello laten samenvloeien met structurerende beats en kunstmatige geluiden. Het trio 'Now Find Another Moon', 'Twijfel Doubt Hesitation' en 'De Manke Das' zijn daar mooie voorbeelden van. In die laatste vervaagt de elektronica zelfs helemaal en krijgen piano en cello alle ruimte om te betoveren.
In de overige elf tracks breekt Kettel uit de grenzen van het ambientgenre en laat hij horen dat ook hij catchy popmelodieën uit zijn productietafel kan schudden. Zo nestelen openers 'Any Waken Sly Blonda' en 'And Unrequited As Well' zich gegarandeerd in het hoofd van de luisteraar. Toch blijft een zweem van melancholie nooit veraf, mede dankzij het gespannen geluid van de klassieke instrumenten. Kettel beperkt zich ook niet tot klassieke instrumenten, maar durft al eens met een draaiorgel op de proppen komen ('One Foggy Ear') of een hoog fluitinstrument ('Prairieplant').
Onder deze heerlijk melodiën schuift Kettel met de grootste precisie krakende geluiden ('Blind Alleycat), botsende beats ('Marco's Cases') of weerspannige drumpartijen ('Prairieplant'). Toch gaat Kettels muziek nooit klinisch of overgeproducet klinken en blijft het gevoel primeren. 'Whisper me Wishes' is tot hier toe zijn meest doorleefde plaat. Ja, het gaat hier nog altijd over elektronische muziek.
Afsluiters 'Coddle' en 'Napels vluchtplan' vormen een mooie samenvatting van Kettels muzikale reikwijdte. 'Coddle' is een rasechte ravetrack opgebouwd uit oude drummachines en spacey strijkers. Tien jaar geleden zou deze track garant gestaan hebben voor een ambient danceklassieker. 'Napels Vluchtplan' zou dan weer een mooie muzikale weergave kunnen zijn van de morning after : rustig, nauwelijks beats, een melancholische harp en het geluid van een zon die opkomt, vertolkt door een viool.

De combinatie van melancholie, catchy melodieën en hortende elektronica levert Kettel vaak vergelijkingen op met grootheden als Plaid en Bola. Goed volk dus en daar verdient Kettel na deze 'Whisper me Wishes' zeker zijn plaatsje tussen. Neem daar het knappe artwork bij van de cd-hoes en enkele leuk songnamen ('De Manke Das', 'Veerooster',...) en je hebt een plaat om te koesteren.

Meer over Kettel


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.