Binnen de zwaar metalen sector zijn er een paar broederparen die met recht en reden grote naam hebben gemaakt. Uiteraard zijn de gebroeders Cavalera (Sepultura, Cavalera Conspiracy) de bekendste, maar als het extremer kan gaat niemand om de broertjes Kolesne heen. Ze maken met hun drieën het doodseskader Krisiun tot een gesmeerde eenheid, die razernij al jaren koppelt aan puike tracks, dankzij songs die soms chaotisch kunnen overkomen maar die recht voor de slagader gaan. Met voorgaande schijf 'Southern Storm' dreven zij hun kunnen op de spits, dus het was maar de vraag of dit trio die knaller kon overtreffen.

Het antwoord daarop is ontegensprekelijk nee, al is het wel zo dat 'The Great Execution' alweer een bijzonder sterk album is geworden. Het lijkt wel alsof de broertjes deze keer even genoeg hadden van hun handelsmerk, zijnde semi-chaotische death metal tegen vierhonderd per uur. Dat maakt dat er verdacht veel langzamere passages terug te vinden zijn op dit opus, en dat geeft ook als algemene indruk dat Krisiun deze keer vooral iets nieuws probeert. In elk geval is het voornaamste gebleven, en dat is dat de drie broertjes opnieuw een opmerkelijke death metalplaat hebben afgeleverd waar anderen een moord voor zouden begaan. De gitaarlijnen zijn supersolide, en de occasionele flamenco-invloed gekoppeld aan razendsnelle sweeps op de gitaar zijn gebleven, maar zijn iets minder prominent als vroeger. Ook drumgewijs is het geheel iets gecontroleerder dan voorheen.

Die nieuwe aanpak maakt vooral dat alles op 'The Great Execution' net iets minder intens klinkt. Gelukkig weten de Kolesne-broers nog altijd hoe ze op en top puike death metal moeten maken, maar door hun iets gecontroleerdere en kalmere aanpak zijn ze wel een deel van hun identiteit kwijt en blijft aan het eind gewoon een erg degelijke, zij het iets gezichtslozere death metalplaat over. Dat is bijzonder jammer, want albums als 'Southern Storm' of 'Works of Carnage' bewijzen (samen met het gros van hun discografie) dat deze jongens tot zoveel meer in staat zijn. 'The Great Execution' is een erg degelijke death metalschijf, maar niet direct een degelijke Krisiun-schijf. Een spijtige vaststelling, maar soms laten zelfs de besten het al eens afweten.

Meer over Krisiun


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.