In feite heeft het bijzonder lang geduurd vooraleer de Portugese topformatie Moonspell een dvd losliet op de wereld, maar aan alle wachten komt een eind! Met 'Lusitanian Metal' presenteert de band een zeer sterk werkstukje, dat voor de verandering niet aan alle mogelijke clichés van het medium beantwoord.

Het valt sterk op dat de nummers van deze dubbel dvd louter songs bevatten tot aan het jaar 2004, maar dat is ergens behoorlijk logisch, aangezien dit kleinood verschijnt op Moonspell's vroegere broodheer Century Media en de band kort na 2004 verkaste naar SPV. Maar goed, er was keuze genoeg uit albums en nummers, dus liefhebbers mogen niet klagen. De eerste dvd bevat een bijzonder sterk optreden in het Poolse Katowice, dat niet alleen uitstekend gefilmd is, maar ook voorzien werd van een goed geluid, dat toch niet te gepolijst klinkt en zo het live-gevoel niet vernietigd. De band was alleszins in topvorm en charismatische frontman/demonische sjamaan Fernando Ribeiro zweept het publiek naar grote hoogten. De setlist is mooi gebalanceerd, met uiteraard aandacht voor hun toenmalige release 'The Antidote', maar ook de grote kleppers als het black metalpareltje 'Alma Mater' of de gothische revelatie 'Opium' ontbreken niet op het appél. Daarnaast staan op deze dvd alle videoclips van de band en natuurlijk een interview, afgenomen op een wel heel sferische begraafplaats en gefilmd in zwart-wit of sepiakleuren. Ook al is de eerste dvd lang niet mis, de echte parel voor de fans is de tweede schijf. Hierop staan maar liefst meer dan vijftig nummers chronologisch gerangschikt! Dat betekent dat er wordt afgetrapt met beelden van een wel zeer jong Moonspell, compleet met slecht materiaal en nog met een heuse black metalinstelling en nul publiek. Het leukste aan dit gedeelte is dat men de band haast letterlijk nummer per nummer ziet groeien, podiumprésence krijgen, verfijnder te werk gaan en vooral voor steeds meer mensen ziet spelen. De evolutie die de band op zijn albums presenteerde door de jaren heen krijgt op deze manier ook een duidelijk gezicht en de feel van het geheel is onmiskenbaar pakkend.

Zoals wel vaker het geval met dvd's is ook deze eerst en vooral bedoeld voor de fans die Moonspell reeds geruime tijd in het hart hebben gesloten. Maar in tegenstelling tot veel andere dvd's die snelsnel op de markt worden gegooid, weet 'Lusitanian Metal' wel degelijk meerwaarde te bieden.

Meer over Moonspell


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.