Geen echt nieuw plaatwerk van de geniale grootmeesters der dark metal, Moonspell, maar heropgenomen songs uit hun beginperiode. Na de glorieuze herintroductie van de agressie op 'Memorial', leek het niet meer dan logisch dat de band deze moeilijk te vinden songs zou heruitbrengen. Dat de heren ervoor kozen om heel de zwik opnieuw op te nemen, pleit dan ook sterk in hun voordeel. Dat niet alleen, maar zoveel jaar na dato blijkt dat deze oersongs niets aan kracht hebben ingeboet, al zullen mensen die Moonspell pas later leerden kennen verschrikt opkijken.

De etnische inslag is wat 'Under the Moonspell' kenmerkt, het officiƫle debuut van de Portugezen op het bijzonder kleine Adipocere-label. De Arabisch/Moorse intro doet in ieder geval nog steeds kippenvel opstijgen, al is deze inleiding dit maal veel uitgebreider van klankenpalet dan louter een bezwerende moeddzin. De volgende songs hebben ook allemaal die Oosterse inslag, gemengd met de heerlijke klanken van het oude Lusitaniƫ. Vooral 'Opus Diabolicum', een onvervalste ode aan stomende seks, is werkelijk fenomenaal dankzij de geile dialoog tussen Fernando Ribeiro en een of andere hitsige zangeres. Alsof het volledige 'Under the Moonspell' nog niet genoeg was, koos de band er ook voor om nog ouder plaatwerk in een nieuw jasje te steken. Zo is er ook de 'Anno Satanae'-demo, volledig uitgewerkt en voorzien van vers vlees. De epische black metal klinkt nu als een klok en ondanks ietwat flauwe titels als 'Goat On Fire' grijpen de songs rechtstreeks naar de keel. Maar er moet een speciale vermelding komen voor afsluiter 'Serpent Angel', een nummer dat nog werd opgenomen onder de vlag van Morbid God, dus pre-Moonspell. Niet allen vestigt dit nummer de blauwdruk van warmbloedige en duistere black metal, maar is ook perfect te horen dat deze band nog altijd het hart op de juiste plaats heeft als het er op aankomt.

Wie een plaatsje heeft gereserveerd voor de jongens van Moonspell, kan niet om deze release heen. Immers, dit oude werk is nog steeds van vitaal belang voor het Moonspell-geluid. Hiermee bewijzen de bandleden eens te meer dat zij zich laten leiden door hun hart en dat valt uitermate te prijzen. Dat de nummers ook vandaag relevant klinken, bewijst enkel hun genialiteit.

Meer over Moonspell


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.