Ze mogen dan uit West-Vlaanderen, Noord-Frankrijk of Wallonië komen, wie het Orchestre International du Vetex hoort zal zich in Boekarest wanen. Met hun ambiancerijke hoempamuziek vol melodieën met krullende versieringen past deze 13-koppige Frans-Belgische band helemaal in de zigeunertraditie. De koperblazers (inclusief een sousafoon als bas) en saxen hebben het overwicht terwijl accordeon, fluit en klarinet voor lichtere toetsen zorgen. De heel dansbare thema's worden nu eens unisono gespeeld, dan weer heel traditioneel geharmoniseerd. Alleen de elektronica past niet in het plaatje. Erg is dat zeker niet, integendeel. Wat zich op de cd 'Le Beau Bazar' beperkt tot een occasioneel beatje of wat geflipper had gerust meer gebruikt mogen worden. Het zou de band een heel eigen gezicht kunnen geven binnen de sector van het zigeunerblaasgeweld.

Dat een eigen sound welgekomen zou zijn wordt duidelijk wanneer het orkest vergeleken wordt met de grote kanonnen uit het genre, zoals de Fanfare Ciocărlia, waarvan op deze cd een nummer gespeeld wordt. Individueel halen de muzikanten van het Orchestre International du Vetex immers niet het virtuositeitniveau van hun Roemeense collega's waardoor er toch iets gaat ontbreken, ook al betreft het hier feestmuziek. Vooral de solo's blijven steken en ook het samenspel is bij momenten niet helemaal juist getimed, al wordt het nooit echt slordig. Het resultaat is een zigeunergerecht met net iets minder kruiden dan gewoonlijk. Smakelijk, mooi en leuk blijft het allemaal zeker wel.
Zo zorgt de melodie van 'Eastern Mad Ska' voor guitige accentverschuivingen die mooi uitkomen door het strakkere samenspel dat de groep hier (wel) laat horen. Dat de trompet wat kracht mist om de zaak echt te laten exploderen is jammer, zoals de soms wat valse klarinet 'Naftule's Terkisch' wat uit balans haalt. In dit en andere trage nummers, waar virtuositeit zich minder manifesteert, komt de sterkste kant van de groep naar boven. Wanneer het hoog koper in 'Naftule's Terkisch' het thema komt vervoegen en dit later openvouwend geharmoniseerd mag klinken, gaat het orkest lekker breed. Een gelijkaardige werkwijze wordt gehanteerd in de bloedmooie, weemoedige mars 'Licht a.u.b.'. Trompet en trombone zetten sereen de melodie in, waarna de grote groep bijkomt en het stuk grootstere vormen laat aannemen. Een van de meest opvallende composities is 'Disco Banghra', waarin de band – gestuurd vanuit de baspartij – in de huid lijkt te kruipen van een Amerikaanse showband die een stadion komt binnengemarcheerd.

'Le Beau Bazar' mag dan geen perfecte, onophoudelijk spetterende cd zijn, liefhebbers van zigeuner- en/of blaasamusement zullen hier zeker weg mee weten. Ze kunnen de band natuurlijk ook altijd live gaan bekijken, want dat is tenslotte de setting waarin deze muziek de meeste (prettige) schade kan aanrichten.

De cd ken besteld worden via de website http://www.vialactea.be.

Meer over Orchestre International du Vetex


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.