Hoewel de Luxemburgse vibrafonist Pascal Schumacher zich pas recentelijk in onze hoofdstad vestigde, heeft hij altijd al een speciale band gehad met België. Niet alleen verschenen de drie vorige albums van zijn kwartet op het Brusselse Igloo-label, maar met Jef Neve, Christophe Devisscher en Teun Verbruggen telde de groep oorspronkelijk ook drie Belgen in zijn rangen. In deze originele bezetting was het Pascal Schumacher Quartet in 2004 verantwoordelijk voor een dijk van een debuut ('Change of the Moon'), waarop frisse en moderne jazzcomposities met veel vakmanschap en spelplezier werden uitgevoerd. Drummer Teun Verbruggen werd na een tijdje vervangen door Jens Düppe en ook Jef Neve gaf na drie albums de fakkel door aan Franz von Chossy. Op 'Here We Gong' valt opnieuw een gebalanceerd kwartet te horen dat de traditie van de voorbije drie platen met succes voortzet.

Hoewel er op hun debuut nog verschillende spierbalmomenten stonden die vooral de geloofwaardigheid van de betrokken musici moesten benadrukken, was dat op 'Personal Legend' (2005) en 'Silbergrau' (2007) al veel minder het geval. Het groepsgeluid en de hiermee samenhangende sfeer werden daarentegen steeds belangrijker. Ook op 'Here We Gong' staat de sound van het Pascal Schumacher Quartet centraal, wat bijvoorbeeld mooi wordt geïllustreerd met een bewerking van 'Sing' van het Britse Travis. De groep maakte er een origineel arrangement van dat dankzij de uitgebreide solomomenten (met Schumacher en von Chossy in een gedeelde hoofdrol) slechts op een zeldzaam moment doet denken aan de oorspronkelijke song. De overige tracks zijn composities van individuele groepsleden, met uitzondering van enkele gezamenlijke creaties die weliswaar enkel fungeren als muzikale intermezzi.

Met de Duitse pianist Franz von Chossy lijkt de groep zich allerminst te hebben verzakt. Niet alleen zijn kwaliteiten als muzikant of begeleider weet hij hier ten volle te ontplooien, maar ook zijn composities blijken van hoog niveau. Het snelle 'Kicking the Leaves' is met zijn uitdagende ritmes ongetwijfeld een favoriet tijdens optredens en met 'Bright Wings' levert hij meteen ook een briljante, melodieuze parel af. Hoewel von Chossy's voorganger Jef Neve al een tijdje geleden afscheid nam van dit kwartet, vormt de kempenaar nog steeds een duo met Schumacher (de twee nemen binnenkort zelfs een album op). De invloed van Neve blijkt ook op dit album nog voelbaar, met name in '...glace, casse', dat met een beetje inbeeldingsvermogen wat weg heeft van diens 'It's Gone' van het gelijknamig album uit 2004.

In 'Peanut Butter and Jelly' blijkt dat Jens Düppe toch nog niet op hetzelfde schavotje kan gaan staan als Teun Verbruggen. Hij mist vooral de strakheid, de timing en lijkt soms wat te twijfelen tijdens het soleren. Christophe Devisscher valt dan weer helemaal niet op, maar dat is daarom niet slecht. Zijn unisono-samenspel met von Chossy en Schumacher in 'Bright Wings' is bijvoorbeeld erg doeltreffend en geeft het stuk de noodzakelijke drive. Zijn compositie (het onvoorspelbare, van tempo wisselende 'Oy') waarin krachtige uithalen, woeste swing en lyriek met elkaar worden gecombineerd, is een muzikaal statement dat de eenheid binnen dit kwartet met succes in de verf zet. 'Here We Gong' is daarom niet zomaar een klasseplaat, maar bovendien een bevestiging van al het goede dat de groep de voorbije jaren liet horen.

Meer over Pascal Schumacher Quartet


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.