Broer en zus die samen hun roots bezingen: het idee is origineel. Marcos en Bernarda Fink zijn Argentijnen die samen met pianiste Carmen Piazzini een eigen selectie van Argentijnse componisten voorschotelen. Allerlei thema's komen aan bod: natuur, liefde, volksverhalen, herinneringen uit de kindertijd... De hele cd straalt een soort melancholie uit die als een tweede laag boven op de muziek ligt. Alle liedteksten zijn in drie talen vertaald, wat het volgen makkelijker maakt. De stijl van deze Argentijnse kunstliederen is onder invloed van de Westerse muziek ontwikkeld: componisten gingen de moderne principes toepassen op hun volksmelodieën, teksten en nieuwe composities.

Op het eerste zicht lijkt de muziek allemaal wat op elkaar, ook omdat het zo herkenbaar is (de meeste liederen klinken erg volks). Maar de plaat is een tweede, aandachtige beluistering zeker waard. De opbouw van de nummers zit erg goed in elkaar zodat het nooit echt verveelt. Trage melodieën worden op tijd met een vrolijk nummertje afgewisseld, sommige stukken zijn voor twee stemmen, anderen slechts voor één. Hierbij krijgen we een goede afwisseling tussen Marcos en Bernarda Fink die elk hun eigen weg gaan in de liederen die ze alleen zingen. Vrijwel alle nummers gaan vrij traag en hierdoor kabbelt de cd doorheen zijn zesentwintig melodieën rustig voort. Hier en daar zijn er opflakkeringen met iets snellere, opzwepende melodieën zoals 'Caballito criollo' van Ugarte. 'Cruzando tu olvido', het duet van Abel Fleury is een echt pareltje op deze cd. Niet alleen is het erg mooie muziek, het is ook nog eens erg gevoelig gebracht, met veel kleuren, door zowel beide zangers als de pianiste. Carmen Piazzini is een specialiste op gebied van Argentijnse muziek en ondersteunt de twee zangers erg vlotjes. Piazzolla kon op deze cd natuurlijk niet ontbreken met zijn favoriete componeerstijl, de tango.

Marcos Fink heeft een ietwat vlakke stem en spreekt hierdoor in zijn liederen minder aan dan zijn zus Bernarda Fink. Deze durft erg ver te gaan in het volks zingen, waardoor de hele cd vol reliëf zit. Voor wie fan is van Zuid-Amerikaanse klassieke muziek is dit een keurig plaatje.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.