Er kan geen interview met tenor Rolando Villazón verschijnen of hij haalt Plácido Domingo aan als zijn grote voorbeeld. Samen met Domingo, die op deze cd als dirigent naar voren treedt, werpt Villazón zich met 'Gitano' – het Spaanse woord voor zigeuner – op een genre dat in onze contreien ten onrechte weinig bekendheid geniet: het Spaanse zangspel ofte 'zarzuela'. Het programma dat beiden selecteerden demonstreert aria's van nu eens een ontwapenende eenvoud en een doordringende emotionaliteit.

Van bij de openingstonen van de cd grijpen Villazón en Domingo de luisteraar bij de keel. Het klagende, passievolle 'No puede ser' van Pablo Sorozábal blinkt uit door het vuur en de glans van Villazóns zang die hier indruk maakt met zijn verbazend vlotte hoogte. Tegelijkertijd laat Domingo zijn orkest niet alleen attent begeleiden maar weet hij ook - door steevast de muziek vooruit te blijven stuwen - de valkuil van de bombast te vermijden. Doorwrochte aria's als deze of 'La Roca fría del Calvario' wisselen af met eerder lichtvoetige romances als 'Cancion Guajira' of 'Bella Enamorada'. Daarin springt onmiddellijk de verleidelijke charme van de zanglijnen in het oor. Meeslepende, eenvoudige maar wondermooie melodieën die door Villazón met een onberispelijk legato gebracht worden en die stijlvol ondersteund worden door het een veelvoud aan kleuren demonstrerende orkest, waarin vooral de heerlijk zangerige strijkers opvallen. Na het schijnbaar opgewekte 'Suena guitarrico mío', waarin de majeursfeer waarin dit walsje baadt soms verdreven wordt door donkere mineurharmonieën, lijkt de cd met 'Madrileña bonita' terug te keren naar de droeve sfeer van het openingsnummer. Waar die aria echter eindigt in de klagende toon waarin ze begon, evolueert 'Madrileña bonita' langzaam naar een stralende, dansende melodie die Villazón nog maar eens de kans geeft om er al zijn passie in te investeren. Naast die schier oneindige energie verbluft hij met zijn verfijnd gevoel voor dynamiek, waarvan bij voorbeeld de subtiele pianissimo aanzetten in 'Amor Vida de mi Vida' schitterende illustraties zijn.

'Gitano' is een meesterlijke plaat geworden, die Villazóns tomeloze passie en zijn sensueel stemgeluid koppelt aan de rijke ervaring die Plácido Domingo als dirigent biedt. Het kleine uur luisterplezier dat deze cd biedt wordt aangevuld met een boeiende dvd met beelden van het repetitie- en opnameproces. Niet te missen!

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.